Ulogujte se

"Sve zemlje Balkana da pokažu volju za procesuiranje ratnih zločina"

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović i podsekretar UN za sprečavanje genocida Adam Dijeng ocijenili su danas da neće biti pravog pomirenja ako u svim zemljama regiona ne bude političke volje za rješavanje pitanja ratnih zločina.

Sagovornici su razgovarali u Beogradu o procesuiranju ratnih zločina u regionu i doprinosu Haškog tribunala u postizanju regionalnog pomirenja, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srbije.

Kuburovićeva je rekla da je rad Haškog tribunala Srbija ocijenila kao selektivan prema srpskim žrtvama, što pokazuje i statistika o njegovom radu.

Ona je navela da je Srbija jedina država koja je u potpunosti sarađivala sa Hagom, odgovarala na sve zahtjeve i izručila sve optužene, ali da srpske žrtve nisu našle pravdu pred tim sudom.

Kuburovićeva je rekla da Srbija sa BiH sarađuje na procesuiranju ratnih zločina, za razliku od Hrvatske, gdje je ta saradnja izostala.

Dijeng je naveo da, poslije zatvaranja Haškog tribunala, nije došlo do potpunog pomirenja u regionu.

On je dodao da sve zemlje regiona moraju da se zalažu za pomirenje i uspostavljanje stabilnosti, a da tome može da doprinese jedino procesuiranje ratnih zločina u tim državama.

Dijeng je naglasio da UN žele da podrže tužilaštva u Srbiji, BiH i Hrvatskoj da uspostave bolju saradnju na procesuiranju ratnih zločina.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).