Ulogujte se

"Zbog odluke Јunkera, Hrvatska drži u šaci čitav Balkan"

Hrvatski mediji, analizirajući preporuke Evropske komisije za Zapadni Balkan navode da Hrvatska sada drži u šaci sve susjede koji žele u EU i to zbog granica.

Ono što su hrvatski mediji izdvojili kao bitno iz najnovije Strategije EU za Zapadni Balkan je da će pitanje konačnog članstva Srbije i Crne Gore, kao i drugih zapadnobalkanskih pretendenata na članostvo, biti uslovljeno rješenjem bilateralnih graničnih pitanja.

U tom kontekstu citiraju i izjavu predsjednika Evropske komisije Žana Kloda Јunkera da neriješeno pitanje spora Hrvatske i Slovenije mora hitno biti riješeno.

Ističe se, da je Јunker upozorio da se neće dopuštati ulazak država sa međusobnim otvorenmim graničnim pitanjima, da se u neriješenom arbitražnom sporu Ljubljane i Zagreba radi o bilateralnom, ali i evropskom pitanju.

Nova strategija Komisije i upozorenja da neće biti članstva prije rješenja svih otvorenih graničnih pitanja ne odnosi se na Sloveniju, jer ta zemlja nema problema s poštovanjem vladavine prava, sudskih odluka i arbitražnih rješenja - nego na Hrvatsku, naveo je Borut Šuklje, bivši diplomata i ambasador Slovenije u Srbiji.

On očekuje da se sada izvrši pritisak na Hrvatsku koja ima neriješena granična pitanja sa svim susjedima, osim sa Mađarskom, tim prije što je jedna od tih država Srbija, a EU je zainteresovana da ona postane članica EU.

Oštar komentar imao je mariborski list Večer koji tvrdi da je takva strategija EU pogrešna, jer će taj pristup uslovljavanja graničnim sporovima dovesti do toga da će cio region postati "talac Hrvatske".

Јutarnji list prenosi i da je Evropska komisija, iako je u Strategiji navela proširenje kao prioritet, taj put do članstva ipak učinila sa toliko prepreka da proširenje u dogledno vrijeme uopšte nije realno, a Јunker je sve to "začinio" izjavom da proširenja neće biti dok se ne riješe svi granični sporovi, a to će posebno uticati na Srbiju.

"Tako čitav Balkan može postati talac službenog Zagreba. Hrvatska nema riješeno granično pitanje ni sa jednom susjednom državom, osim s Mađarskom. To znači da je u potencijalnom konfliktu sa Srbijom oko granice na Dunavu, sa Crnom Gorom zbog granice na moru i Prevlake, te sa BiH u skoro cijeloj dužini granice", navodi Večer.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).