Ulogujte se

Obilježeno 17 godina od zločina u Livadicama kod Podujeva

Parastosom u Crkvi Svete Petke u Lapljem Selu, kod Prištine, polaganjem cvijeća i opijelom na grobu Mirjane Dragović danas je obilježeno 17 godina od zločina albanskih terorista koji su postavljanjem eksplozivne naprave, na putu u selu Livadice kod Podujeva, ubili 12 i ranili 43 kosovska Srbina.

Od posljedica ranjavanja u tom terorističkom napadu kasnije je umrlo još četvoro raseljenih Srba, koji su tog februarskog jutra, autobusima "Nišekspresa" krenuli na Zadušnice na Kosovo i Metohiju.

"Stradali su na golgoti na mestu prepunom stradanja, na Kosovu i Metohiji", rekao je paroh Bojan Đokić, koji je služio parastos.

On je naveo da su stradali samo zato što su Srbi, što su pravoslavne vjere i što su čuvajući uspomene na svoje najbliže krenuli na Zadušnice na Kosovo i Metohiju u mjesta iz kojih su silom protjerani.

"Stradali su, jer nisu imali pravo na slobodu kretanja po svojoj, i u svojoj zemlji. Zato njihovo stradanje ne sme biti uzaludno, već samo podstrek da opstanemo i ostanemo na Kosovu i Metohiji, i našim naslednicima predamo ono što smo nasledili od naših predaka", poručio je Đokić.

Ratko Popović, pjesnik iz Gračanice, rekao je Srni da je zločin u Livadicama samo jedan u nizu monstruoznih zločina počinjenih nad Srbima, koji uprkos brojnim dokazima do dana današnjeg nije riješen.

"Porodice stradalih i svi mi Srbi, ne smemo odustati od zahteva da se naručioci i počinioci zločina u Livadicama, ali i zločina u Goraždevcu, Starom Gracku i drugim stradalnim mestima, moraju izvesti pred lice pravde", poručio je Popović.

On je zajedno sa porodicama stradalih ponovo apelovao da domaće i međunarodne institucije izvuku iz arhiva predmet "zločin u Livadicama", jer sve dok se taj i svi ostali zločini ne rasvijetle na Kosovu i Metohiji neće biti ni mira ni spokoja.

Porodice stradalih Srba ponovile su zahtjev nadležnim srpskim institucijama da se u Lapljem Selu nadomak Prištine ispred Crkve Svete Petke podigne spomen- obilježje stradalim Srbima u Livadicama, jer bi opominjalo da se zločini nikada ne smiju zaboraviti.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).