Ulogujte se

Zaharova: Samoproglašeno Kosovo - "crna rupa" sa čudnim statusom

Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da je Kosovo nakon deset godina samoproglašene nezavisnosti postalo još jedna "crna rupa" sa čudnim statusom, a sve se više čuju glasovi onih zemalja koje se kaju zbog odluke da priznaju njenu nezavisnost.

"Pokušaji međunarodne organizacije da tu zemlju uključi u mnogobrojne strukture nisu uspjeli, praksa implementacije evropskih šablona u kosovsku demokratiju je propala. Formirao se neodrživi polumarionetski režim koji odluke donosi na osnovu naređenja zapadnih diplomata", istakla je Zaharova.

Ona je rekla da se haos na /samoproglašenom/ Kosovu koristi da bi se na toj teritoriji, pod okriljem rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, razmjestile infrastrukture NATO-a, kao i američka baza "Bondstil" sa ciljem da se utiče na unutarpolitičke procese na Balkanu, prenosi "Sputnjik".

Zaharova je ocijenila da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije riješilo ekonomske probleme nije rezultiralo povećanjem investicija, nego je, štaviše, ta teritorija postala još bjednija, odakle narod želi da pobjegne.

"Korupcija je u procvatu, nivo bezbjednosti je kritičan, u porastu je prijetnja od terorizma, samim tim se postavlja pitanje koji je povod za slavlje u Prištini? Razloga za slavlje jednostavno nema", istakla je Zaharova.

Ona se osvrnula na reklamu koja je išla na američkoj televiziji Si-En-En sa sloganom "Kosovo - zemlja mogućnosti", rekavši da se upravo danas vidi "kakva je to zemlja i sa kakvim mogućnostima".

Govoreći o evrointegracijama zemalja Balkana, Zaharova je podsjetila da je Rusija u više navrata govorila da to pitanje za Moskvu nije problematično u slučaju da se tim zemljama ne postavlja uslov da se zarad ulaska u EU moraju udaljiti od Rusije.

"Praksa pokazuje da se upravo pred tim izborom nalaze države Balkana, kao i da su primorane da se pridruže antiruskim političkim mjerama po uzoru na spoljnopolitički pravac Brisela", pojasnila je ona.

Zaharova je izrazila nadu da će Brisel donijeti pravi zaključak iz dosadašnjeg lošeg iskustva "Istočnog partnerstva" i uzeti u obzir odnose koje zemlje Balkana imaju sa Rusijom.

"Zvanični stav Rusije jeste da sve najvažnije probleme na Balkanu moraju da rješavaju te države samostalno bez spoljnog miješanja", rekla je Zaharova.

Ona je navela da je samo u slučaju dijaloga moguće postići kompromis kada je riječ o realnom procesu poboljšanja odnosa na Balkanu, pogotovo u aspektu međuetničkog mira i bezbjednosti.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).