Ulogujte se

Dačić: Burundi povukao priznanje Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Burundi, država na istoku Afrike, povukla priznanje Kosova. Dačić, koji je nedavno boravio u ovoj državi, rekao da je iz Burundija donio notu kojom se povlači priznanje Kosova.

On je rekao novinarima da je u pitanju istorijska posjeta imajući u vidu da dugo vremena Srbija nije imala međusobne odnose sa ovom državom.

"Potpisali smo nekoliko sporazuma i u pripremi je još desetak sporazuma koje treba da potpišemo. Napravićemo plan međusobne saradnje od oblasti političkih konsultacija do ekonomske saradnje, stipendija za školovanje studenata, vojne saradnje, policijske i drugo", rekao je Dačić.

On se tokom posjete Burundiju sastao sa predsjednikom te države Pjerom Nkurunzizeom, ministrom spoljnih poslova Alan Aime Njamitveom, kao i sa generalnim sekretarom nacionalnog savjeta za odbranu demokratije iz vladajuće partije - Snaga za odbranu demokratije, Evaristom Ndajišimijeom.

"Na prištinskoj listi od 116 zemalja ima i koje nisu priznale Kosovo"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da na prištinskoj listi od 116 država koje su navodno priznale /samoproglašeno/ Kosovo, nalaze zemlje koje uopšte nisu priznale Kosovo.

"Pozivam ih da pokažu papire svih 116 zemalja. Na toj listi su zemlje koje uopšte nisu priznale Kosovo", rekao je Dačić na pres knferenciji, na kojoj je saopštio da je Burundi povukao priznanje Kosova.

On je dodao da se na taj način pokazalo koliko je krhka nezavisnost Kosova i koliko je "lažna" lista od 116 zemalja koju organi Kosova prikazuju svojim građanima.

Dačić je pitao kako je on kao ministar spoljnih poslova uspio da ubijedi tri zemlje da povuku priznanje za razliku od nekih drugih političara.

"Zbog toga ih optužujem. Smatram da su se neki radovali da bi to što pre skinuli sa dnevnog reda, zato su između ostalog prebacili dijalog iz UN u EU", rekao je Dačić.

Navodeći da se pitanje Kosova ne može riješiti bez dogovora sa Srbijom, on je poručio da će nastaviti borbu za državne i nacionalne interese.

"Nismo velika sila, ali od Kosova smo svakako veći", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da zajednička pozicija EU nigdje ne govori da Srbija mora da prizna Kosovo i dodao da je arogantno, neprihvatljivo i kontraproduktivno da se od Srbije to traži.

"Moj posao nije da se udvaram /šefu nemačke diplomatije Zigmaru/ Gabrijelu nego da branim interese Srbije", rekao je Dačić, povodom izjave Gabrijela u Prištini da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU.

On je naveo da je Gabrijel "doslovce tako rekao u Prištini i poslije toga je otišao na ručak kući kod /šefa diplomatije samoproglašenog Kosova Bedžeta/ Pacolija.

"Nemam ja ništa protiv, neka svako misli šta god hoće, ali sa Srbijom tako ne može da se razgovara. Poštujem Nemačku i radićemo sve za naše dobre odnose. Srbija se radovala ujedinjenju Nemaca - toliko samo želim da kažem", rekao je Dačić.

On je pitao i ko je donio odluku u okviru EU da Srbija treba da prizna Kosovo, te podsjetio da Srbija treba pre ulaska u EU da riješi bilateralne odnose.

"Napisali su da moramo da rešimo bilateralne odnose. A zašto to nisu uradili kad je bilo takvog primera između Hrvatske i Slovenije? Kako da to tada nije važilo, a sada važi", pita Dačić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).