Ulogujte se

Vučić: Integracija Hrvata u svaki segment društva

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov kaže da je Vučić pružio uvjeravanja delegaciji Saveza da će Hrvati u Srbiji biti integrisani u svaki segment društva i da se nikako ne smiju osjećati ugroženo.

Žigmanov je poslije razgovora sa predsjednikom Srbije rekao novinarima da je Vučić na svaku inicijativu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini odgovorio pozitivno.

Upitan šta je konkretno tražio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Žigmanov je naveo da je pokrenuto nekoliko ključnih inicijativa za probleme sa kojima se suočavaju.

U pitanju su komunalna infrastruktura, kao što je rješenje mosta kraj Sombora, zatim dolazak u posjed namejne kuće Bana Јelačića, otvaranje lektorata na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kao i uključivanje predstavnika hrvatske zajednice u proces donošenja odluka, prije svega kada je u pitanju pokrajinska administracija.

Što se tiče rokova koji su određeni, Žigmanov je rekao da oni zavise od inicijative o kojoj je bilo riječi, od nekoliko mjeseci do procesa koji će trajati duže.

Vjeruje da će jedan dio ovih problema biti riješen prije svega zato što je, kaže, Vučićeva osnovna poruka bila: "Sve što tražite nije preko onoga što je standard i sve će biti riješeno".

Žigmanov je prenio da će prvo biti rješavan problem dolaska u posjed Hrvatskog nacionalnog vijeća kuće Bana Јelačića.

Sastanak je, kaže, bio veoma plodonosan, Vučić je odredio nosioce svih aktivnosti i rokove, i "poslao nekoliko više nego prihvatiljivih poruka".

Vučić je, prema Žigmanovu, poručio da se "Hrvati nikako ne smiju osjećati ugroženo i da će biti integrisani u sve segmente društva".

Sljedeći sastanak za manje od mjesec dana

- Vučić je objasnio i da problemi koji su ranije postojali nisu bili plod namjere neke politike, već odsustva komunikacije - prenio je Žigmanov.

To će se nadoknaditi redovnim susretima, nakon čega će se pratiti ono što je dogovoreno i ići ka novim projektima, dodao je Žigmanov i napomenuo da je sa srpskim predsjednikom dogovorio sljedeći sastanak za manje od mjesec dana.

Upitan zašto do sada nije bilo komunikacije sa predstavnicima srpske vlasti, Žigmanov je rekao da je u pitanju splet različitih okolnosti.

Predsjednik Srbije se sastao i sa predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih lica

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).