Ulogujte se

Makedonija "blokira" uvoz srpskog brašna

Udruženje industrijskih mlinova, pekara i fabrika tjestenina "Žitounija" iz Novog Sada optužilo je makedonske vlasti da su nedavno uvedenim mjerama učinili da uvoz brašna iz Srbije bude "gotovo neisplativ" i zatražilo od Ministarstva trgovine Srbije da se makedonskoj strani odmah uvedu mjere reciprociteta, piše beogradska "Politika".

Po novoj proceduri, brašno se iz Srbije šalje u Makedoniju bez makedonskih markica.

Tamo se potom skladišti, a tek nakon fitosanitarnog pregleda uvoznik može da trebuje markice i potom ih istakne na proizvod. Međutim, mora i da raspakuje brašno i angažuje ljude tako da ta procedura može da potraje i mjesec dana.

Predsjednik Poslovnog udruženja "Žitounija" Zdravko Šajatović rekao je da su uvoznicima time značajno povećani troškovi i posao sa Srbijom postao ekonomski neisplativ, te da je realno očekivati pad izvoza domaćeg brašna.

Ovo udruženje podnijelo je inicijativu ministru trgovine Srbije Rasimu Ljajiću da se makedonskoj strani odmah uvedu mjere reciprociteta za neke, njima važne proizvode.

Listu je u Ministarstvu trgovine Srbije rečeno da su se preko Cefte obratili nadležnim organima Makedonije i zatražili objašnjenje oko uvođenja novih mjera na uvoz srpskog brašna.

"Procedura je u toku, pokušavamo da utvrdimo činjenice. Naš cilj je da zaštitimo interese srpskih proizvođača i izvoznika, kako brašna tako i drugih proizvoda", rekla je pomoćnik ministra trgovine Olivera Јocić.

Za srpske proizvođače, Makedonija je treće izvozno tržište na koje se godišnje plasira 30.000 do 40.000 tona brašna.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).