Ulogujte se

Brnabić: Regionu potreban novi model ekonomskog rasta

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu da je regionalno infrastrukturno povezivanje prioritet Srbije u narednom periodu, a da je regionu potreban novi model ekonomskog rasta.

Ona je na panel-diskusiji premijera zapadnog Balkana, u okviru Investicionog samita, predstavila mogućnosti i povoljnosti ulaganja u Srbiji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabićeva je rekla da je regionu potreban novi model ekonomskog rasta, zasnovan na većoj produktivnosti i investicijama, povećanju izvoza i jačanju uloge privatnog sektora.

"Јačanje političke i ekonomske saradnje doprineće boljoj poziciji regiona na globalnoj investicionoj mapi, a članstvo u EU zajednički je cilj svih u regionu", naglasila je ona.

Ona je dodala da su regionu potrebne veće privatne investicije i povećanje izvoza, navodi se u saopštenju.

"U regionu zapadnog Balkana najveći deo direktnih stranih investicija je u Srbiji", naglasila je Brnabićeva i dodala da su tome doprinijele strukturne reforme i unapređenje poslovne i investicione klime.

Ona je rekla da su za privlačenje novih investicija, od ključne važnosti kompetentni i kvalifikovani ljudi, te da je zbog toga jedan od prioriteta Vlade Srbije reforma obrazovnog sistema i obrazovanje za informacione tehnologije.

"Budućnost regiona zapadnog Balkana je u mladima i zato je njihovo povezivanje, kroz Regionalnu kancelariju za saradnju mladih od izuzetnog značaja za jačanje dijaloga, saradnje, i očuvanja stabilnosti u regionu", rekla je ona.

Ona je naglasila i značaj kulturne saradnje u regionu.

"Drugi važan stub za održivi razvoj i napredak regiona je kultura, koja je uvek povezivala građane zapadnog Balkana", rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla i značaj gasnog povezivanja Srbije i Bugarske, koje treba da doprinese dugoročnoj energetskoj bezbjednosti regiona.

Prema njenim riječima, o značaju tog projekta govori i činjenica da će se sufinansirati sredstvima iz IPA fondova u vrijednosti od oko 50 miliona evra.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).