Ulogujte se

Njemačka nudi Srbiji Zajednicu srpskih opština za ulazak Kosova u UN

Njemačka najavljuje da će na sebe preuzeti obavezu da primora Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština ukoliko Srbija “prećuti“ prijedlog da Kosovo dobije status države posmatrača u UN.

Ovo nije prvi put da se ovakav prijedlog čuje iz država koje su stvarale nezavisno Kosovo, ali će biti prvi put ako to NNjmačka i zvanično iznese Srbiji kao prijedlog koji bi, kako mediji u Srbiji spekulišu, trebalo u Beogradu sutra da donese njemački šef diplomatije Hajko Mas, i to dan uoči najavljenog nastavka pregovora Beograda i Prištine, u Briselu.

Plan koji su Nijemci pripremili navodno je po ugledu na model po kome je Palestina 2012. godine dobila status države posmatrača u Ujedinjenim nacijama, a na punopravno članstvo Palestina će čekati dok ne bude postignut mirovni sporazum sa Izraelom.

Pavle Јevremović, bivši ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama, kaže da donošenje odluke o davanju ovakvog statusa za jednu državu ne zavisi od Savjeta bezbjednosti, niti, u ovom slučaju, od volje Srbije, već od dvije trećine članica u Generalnoj skupštini UN.

“Ovakav prijedlog za Kosovo i dosad je mogao da bude podnesen kao inicijativa od strane bilo koje države, ali je očigledno da su se čekali sigurni glasovi. Nisam siguran da će baš Njemačka biti ta koja će podnijeti ovu inicijativu Generalnoj skupštini UN, jer bi neuspjeh bio veliki diplomatski udarac za tu državu. S druge strane, procedura je takva da Generalna skupština prvo mora da donese Rezoluciju na osnovu inicijative, pa tek onda da se pristupi glasanju“, objašnjava Јevremović.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).