Ulogujte se

Dačić: Očekuje se da još zemalja povuče odluku o priznanju samoproglašenog Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da veliki broj zemalja razmišlja o svojim odlukama da priznaju samoproglašeno Kosovo i da Srbija očekuje da određeni broj njih povuče priznanje.

Dačić je naveo da zapadne zemlje, koje su priznale Prištinu, "strašno nervira stav Beograda o pitanju Kosova", jer im pokazuje da taj proces nezavisnosti nije završen i da je za njih veoma iritantno to što Srbija nagovara druge zemlje da povuku priznanje.

"To je njihova logika, zato što je, kako kažu, taj proces nepovratan. Pa, kako je nepovratan, kada vidite da je povratan, zato što ima zemalja koje povlače priznanje", rekao je Dačić za RTS.

On je zapitao šta će se desiti kada broj zemalja koje su priznale samoproglašeno Kosovo padne ispod sto, iako zapadne zemlje misle da je to nemoguće.

"Pa, neka samo misle da je nemoguće, zato što sve veći broj zemalja razume, jer imaju slične probleme. Kada takva vrsta problema zakuca na njihova vrata, oni moraju veoma dobro da razmišljaju", istakao je Dačić.

Govoreći o rokovima za obavezujući sporazum Beograda i Prištine, Dačić je napomenuo da rokovi više i ne postoje i da se sada upotrebljava izraz "što pre", ali da je tačno da postoje pritisci da se dođe do tog dokumenta u naredne dvije godine.

Dačić je istakao da te zemlje moraju da znaju da, kada je riječ o Srbiji, nema mogućnosti za bilo kakvu trgovinu i da Beograd neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova zbog nekih rokova.

"Znate, kada neko u našem narodu kaže - sutra, to u srpskom jeziku otprilike znači - nikad. A, 2025. godina /kada je predviđen početak razgovora o članstvu Srbije u EU/ nije čak ni sutra", naveo je ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da se "nikada" i "ni za šta" ne može sa Srbijom razgovarati o tako vitalnoj temi kao što je Kosovo i Metohija.

"Njima bi bilo bolje da požure sa kompromisom, jer će za njih situacija biti sve teža. Mogu da garantujem da, što se tiče pozicije Srbije, kada je riječ o Kosovu i Metohiji, veliki broj zemalja upravo razmišlja o svojim odlukama i čekam u narednom periodu jedan broj zemalja koje će povući priznanje Kosova", naveo je Dačić.

Dačić je ocijenio da će zagovornici samoproglašenog Kosova teško promijeniti stav jer brane politiku koju su vodili devedesetih godina prošlog vijeka i da je proglašenje jednostrane nezavisnosti logičan kraj jedne takve politike, počevši od raspada bivše Јugoslavije do bombardovanja 1999. godine.

"To je njihova samoodbrana", naglasio je on.

Upitan za izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da "ako je za EU ključno samo pitanje Kosova onda treba menjati spoljnu politiku Srbije", Dačić je rekao da razumije njegovu reakciju.

"Јasno je da EU zanemaruje taj dio tehničkog pregovora, kao i stvaranje evropskih vrijednosti u našoj zemlji", ukazao je Dačić, navodeći da je jasno istaknuto da je spoljnopolitički prioritet Srbije pridruživanje EU.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).