Ulogujte se

Vučić i Radev u Dimitrovgradu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov bugarski kolega Rumen Radev doputovali su u Dimitrovgrad gdje će imati više aktivnosti, između ostalog sastaće se sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov bugarski kolega Rumen Radev razgovarali su danas u Dimitrovgradu sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, a Vučić je poslije sastanka poručio da Bugari u Srbiji treba da se ponose bugarskim imenom i svojim korijenima, a da vole i poštuju svoju državu Srbiju.

To je, kako je rekao novinarima, prenio i predstavnicima bugarske manjine tokom sastanka.

"Rekao sam im da, naravno, treba da se ponose bugarskim imenom i prezimenom i bugarskim korijenima, kao i da niko u Srbiji nikada neće da im brani, a naše je da im pomognemo, da vole Bugarsku i da vole i poštuju svoju državu Srbiju", rekao je Vučić.

Kako je primijetio, ne postoje veći problemi te manjine u Srbiji, te dodao da će sa MUP-om brzo biti riješeni problemi sa bugarskim prezimenima u ličnim dokumentima.

"Ako je to bio problem, to ćemo odmah da rješavamo", rekao je Vučić.

Ukazao je da je riješeno i pitanje finansiranja medija na bugarskom jeziku, u značajnijem iznosu nego što je ranije bio slučaj, kao i da je u najvećoj mjeri riješeno i pitanje udžbenika za osnovne i srednje škole, te da su, osim dva udžbenika za osnovnu školu, ostali udžbenici na bugarskom odštampani.

"Rekao sam i Radevu, koji je iskreni prijatelj Srbije i vrlo otvoren i konkretan, da kažu šta treba da uradimo. Dajte mi konketne zadatke da ih sprovedemo u djelo i rješavamo", rekao je Vučić.

Dodao je da se ulaže u Dimitrovgrad i taj kraj Srbije, te da će autoput do bugarske granice biti završen tokom godine i da će to biti moderna saobraćajnica, koja će nas spajati i sa Bugarskom i Turskom na istoku, ali i sa Mađarskom, Slovačkom i drugim zapadnim zemljama.

Predsjednik Vučić je iznio podatak da je u jednu trasu, koja spaja autoput sa Ulicom Georgi Dimitrova u Dimitrovgradu, uloženo 1,2 miliona evra, kako bi ljudi imali vezu sa autoputem, kao i da Kancelarija za javna ulaganja ulaže u najmanje tri objekta u tom gradu.

"Radev se mnogo bori za Bugare koji žive ovde, svaka mu čast. Kao da vidim sebe kad odem negdje u region i borim se za srpski narod", istakao je predsjednik Srbije.

Dodao je da je na sastanku bilo riječi i o problemima pojedinih investitora i njihovom rješavanju, kao i rješenju za problem Zvonačke banje kod Dimitrovgrada, te o ulaganju u infrastrukturu opština u tom kraju Srbije.

Dva predsjednika će tokom posjete Dimitrovgradu položiti vence na spomenik "Pametnik" na Neškovom brdu, gde su poginuli i Srbi i Bugari u bratoubulačkom ratu 1885. godine, a Vučić je izrazio nadu da ćemo uspjeti jedni druge da nazivamo braćom, jer smo nedugo nakon ratova razumjeli kakve smo greške pravili.

"Da ćemo poštovati i voljeti jedni druge i da ćemo umjeti da živimo ne samo jedni pored drugih već i zajedno", rekao je Vučić i zahvalio bugarskom kolegi na posjeti.

Dodao je da kod Srba nema nikoga ko ne voli Bugare i da to nije zato što sam Bugarska treba na putu ka EU, već kao komšija, susjedna i prijateljska zemlja.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).