Ulogujte se

Vučić u Briselu: Tražićemo zajednički imenitelj za kompromis

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da su današnji razgovori u Briselu bili veoma složeni i da je dogovoreno da se oni nastave kako bi se tražio zajednički imenitelj kompromisnog rješenja, kao i da se sačuva mir i stabilnost u odnosima Beograda i Prištine.

Aleksandar Vučić je u kratkoj izjavi novinarima poslije sastanka u Briselu rekao da današnji razgovori svakako nisu bili laki i da postoje dvije stvari oko kojih su se dogovorili.

"Јedna je da razgovore nastavimo, da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisog rješenja i druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine", rekao je Vučić.

Naveo je da ne bi imao više ništa da doda, a ako u jednoj rečenici može da kaže, to je da bi Albanci i Hašim Tači željeli da dobiju sve i traže sve za Albance sa Kosova, dok se Beograd trudi da pronađe kompromisno rješenje u kome nijedna strana ne bi bila unižena.

"Јa se, naravno, borim za Srbiju i srpsku stranu u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni", rekao je Vučić dodajući da pozicija i razgovori nisu laki za bilo koga.

Važno je da se razgovara, da se sačuva mir i rješavaju problemi "za budućnost, zbog budućnosti i da ne bi bilo sukoba kakvih je bilo ranije".

Na pitanje novinara da li će prihvatiti nezavisnost Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je:

"Upravo takav tip razgovora imam na svakodnevnoj bazi - da li ćemo postići kompromis, kakvo bi bilo kompromisno rješenje... Јedino kompromisno rješenje koje nam nude sve kosovske političke strane, pogotovu Hašim Tači i svi ostali, jeste uvijek samo priznavanje nezavisne države Kosova. To tako ne funkcioniše", rekao je Vučić.

Moramo, dodao je, da sjednemo i da pokušamo da i jedni i drugi kažemo svojim građanima da moramo da postignemo kompromis o mnogim važnim pitanjima.

"Vi ne možete biti apsolutno zadovoljni, a ni mi ne možemo biti apsolutno zadovoljni. Ako su obje strane jednako nezadovoljne, to bi značilo da možemo da postignemo pravo kompromisno rješenje", poručio je.

Na konstataciju novinara da je prošli put dogovoreno da se problemi rješavaju na miran način, ali da je i pored toga došlo do nekoliko incidenata, Vučić je rekao da se razgovaralo o tome i da su danas preduzete neke vrste "tehničkih koraka" kako da se to sprečava u budućnosti.

On je naglasio da je njegov posao da brine o bezbjednosti Srba i da se uspjevalo da se sačuva njihova sigurnost i bezbjednost.

Na pitanje koje dalje korake očekuje što se dijaloga tiče Vučić je rekao da je pitanje teško, a odgovor još komplikovaniji iz prostog razloga što je situacija takva, i što je riječ o problemu koji postoji 150 godina i više na različite načine...

"Ali imate li pravo da prekinete razgovore i sve ostavite emocijama i strastima da rješavaju i sve uzmu pod svoje - mislim da na to nemate pravo. Zato je Srbija odlučna da razgovore nastavi i kada budu zakazani mi ćemo te razgovore da nastavimo u dobroj veri i najboljoj namjeri da do rješenja dođemo", rekao je predsjednik Srbije i dodao:

"A da li ćemo do rješenja doći... do toga da možemo da ponudimo našim društvima nekakvo rješenje, to ćemo da vidimo - nismo blizu tako nečemu", rekao je Vučić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).