Ulogujte se

Dačić: Cinično zvuče izjave da nema promjene granica na Balkanu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je, povodom izjave njemačkog kancelara Angele Merkel da nema promjene granica na Balkanu, rekao da cinično zvuči kada neki govore da nema promjene granica po etničkim principima.

"Razumijem da neko ko nije priznao nezavisnost Kosova to kaže, ali neko ko jeste priznao, pa sada govori da nema promjene granica, na to se ne treba osvrtati", rekao je Dačić.

On je dodao da bi mogao da se saglasi sa Merkelovom da nema promjene granica, te da za Srbiju ne postoji promjena granica, jer granicu sa Kosmetom nikad nije imala.

Dačić je zapitao - po kojim se to principima raspala bivša Јugoslavija i da li se možda albanska OVK zalagala za građansko društvo?

"Ne, to je bilo zbog etničkog principa. Šta je povod, uzrok sukoba koji postoje, to su međunacionalni odnosi, određene predrasude ili zločini koji su se dešavali u prošlosti i teritorije", naveo je Dačić za TV Hepi.

On je istakao da je rano govoriti o tome ko podržava, a ko ne podržava ideju razgraničenja kao opciju za rješenje kosovskog pitanja.

Dačić je rekao da bi o kosovskom pitanju mnogo više volio da Srbija pregovara sa Albanijom, nego sa Prištinom, jer se tako prikriva suština da su albanska nacionalna manjina.

"Vi vidite da su i Bujanovac i Preševo u problemu, jer ne znaju čija su nacionalna manjina. Da li su albanska ili kako neko kaže kosovska. Svi su oni albanska nacionalna manjina. To bi bilo nešto što je normalno", naveo je Dačić.

On je ponovio da je stav nove američke administracije da će podržati nova, kreativna rješenja koja će biti prihvatljiva i Beogradu i Prištini.

"Rano je govoriti, nismo još došli do toga da raspravljamo o pojedinostima, ali stav SAD je da dozvoljavaju nova, kreativna rješenja i da se otvara nova mogućnost ukoliko je to prihvatljivo za obe strane i to je rezultat nove američke administracije", napomenuo je Dačić.

Dačić je rekao da je neophodno za Srbiju da, pored dobrih političkih odnosa sa Rusijom i Kinom, prije svega ima dobre odnose sa SAD, te podsjetio da je o rješenju kosovskog pitanja govorio mnogo prije nego što je Donald Tramp zauzeo poziciju predsjednika SAD.

On je podsjetio da prethodna američka adminsitracija, Džo Bajden i Džon Keri, nisu bili skloni da mijenjaju autopilota kojeg su namjestili prije 20 do 30 godina i nisu dozvoljavali nikakve promjene, a to se prije svega na Kosmetu.

"Pozicija SAD po pitanju Kosova je promenjena u tome što njihov autopilot više nema te koordinate i u tome što je Trampova administracija spremna da otvori vrata da dijalog donese neki rezultat", rekao je Dačić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).