Ulogujte se

VMRO-DPMNE traži da osam poslanika vrati mandate

U Skoplju je pola sata pre ponoći okončana višečasovna sednica Centralnog komiteta vodeće makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE, nakon koje je potpredsednik Aleksandar Nikoloski poručio osmorici poslanika stranke koji su glasali za Prespanski sporazum da vrate mandate, istovremeno čestitajući nastanak "nove kriminalne koalicije" u Makedoniji.

"Tražimo od osam poslanika da mandate, dobijene zahvaljujući poslaničkoj listi VMRO-DPMNE i građanima koji podržavaju politiku VMRO-DPMNE, a koji su glasali za otpočinjanje ustavnih izmena u Sobranju sa ciljem promjene ustavnog imena Republike Makedonije, vrate građanima i da podnesu neopozive ostavke", izjavio je Aleksandar Nikoloski koji je ovu sjednicu nazvao "istorijskom".

Makedonski mediji objavili su prethodno da su na sjednici iz stranke isključeni Sašo Mijalkov, bivši član Izvršnog komiteta VMRO-DPMNE i načelnik Uprave za bezbijednost i kontraobavještajni rad, kao i bivši ministar zdravstva Nikola Todorov.

"Želimo da čestitamo novu kriminalnu koaliciju u Republici Makedoniji: (premijer) Zoran Zaev, (premijerov brat) Vice Zaev i Sašo Mijalkov", rekao je Nikolovski.

Na sjednici je, prema navodima medija, razriješen dužnosti i dosadašnji potpredsjednik stranke i gradonačelnik Kavadaraca Mitko Јančev, kao i član Izvršnog komiteta Kostadin Bogdanov, a poslanik Pančo Minov sinoć je izjavio da napušta poslaničku grupu VMRO-DPMNE.

"Ako je razriješen Mitko Јančev, ja izlazim iz koalicije sa VMRO-DPMNE. I biću van te koalicije dokle god je (Hristijan) Mickoski predsjednik VMRO-DPMNE", rekao je Minov.

Mediji su nezvanično javili da je Mickoski na sjednici Centralnog komiteta predložio održavanje vanrednog kongresa VMRO-DPMNE, ali da je taj prijedlog odbijen.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).