Ulogujte se

Zaharova: Јugoslavija jedna od žrtava američkog mešanja u unutrašnja pitanja

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova podsetila je na sva miješanja američke administracije u unutrašnja pitanja suverenih država i izdvojila SR Јugoslaviju kao jednu od žrtava.

Kako je rekla, u unutrašnja pitanja Јugoslavije Amerika se miješala uz obrazloženje “uspostavljanja mira i ograničavanja vojnog potencijala zemlje“.

Ona je takođe navela i mnoštvo drugih primjera, počevši od izjave nekadašnjeg predsjednika SAD Vudra Vilsona, koji je još u martu 1913. godine rekao da namjerava da “nauči“ države Јužne Amerike da “biraju dobre ljude“, pod izgovorom da je to potrebno zarad zaštite “nacionalnih interesa Amerike“.

Potom je, kako je ukazala, “leksikon“ američke administracije počeo da se razvija, što je rezultiralo time da je Hari Truman u izjavi naciji opravdao nuklearni napad na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

Mnogobrojne izjave sličnog konteksta, navela je Zaharova, stizale su za vreme Hladnog rata protiv Rusije, Kube, Vijetnama i drugih zemalja.

Tako je i Dvajt Ajzenhauer u martu 1960. godine izjavio da Vašington neće dozvoliti da na zapadnoj polulopti dominira “međunarodni komunizam“.

U posljednje vrijeme ovo miješanje je došlo do vrhunca, istakla je, te je podsjetila na vojnu operaciju u Јugoslaviji, Iraku i Siriji.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).