Ulogujte se

Hrvatska: Zaraženo 8.500 ljudi, devetoro preminulo

U Hrvatskoj je ove godine od gripa umrlo devetoro ljudi, a zaraženo je skoro 8.500 građana, izjavio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

On je konferenciji za novinare u Zagrebu istakao da je najveći intenzitet epidemije gripa u Velikoj Britaniji, a Hrvatska je na trećem mjestu u Evropi.

"Ove godine imamo prijavljeno devet smrtnih slučajeva, od toga tri u Zagrebu, dvoje u Krapini, jedan u Splitu i jedan u Sisku. U ovom trenutku ne možemo govoriti o zaključnim brojkama. Najveći intenzitet je bio u dubrovačkoj županiji, ali sad je u Zagrebu i Slavonskom Brodu", rekao je Capak.

On kaže da je sve pod kontrolom, te da se očekuje da će intenzitet gripe uskoro početi opadati.

Na konferenciji za novinare je istaknuto da trenutno u Hrvatskoj ima još samo 300 doza vakcine, ali je naručeno još, kao i da se ne radi o svinjskom gripu, nego o tipu H1N1, prenijeli su hrvatski mediji.

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da je epidemija gripe došla do vrhunca.

"Molimo sve građane da se što manje kreću i dobro bi bilo izbjegavati zatvorene prostore s puno ljudi. U Zagrebu je sada bio talas, gdje je povećani broj ljudi na respiratoru", rekao je Kujundžić.

On kaže da ne treba panično jurišati u bolnice, jer se većina može liječiti kod kuće i izrazio uvjerenje da će Hrvatska uskoro ući u mirniju fazu u vezi sa epidemijom gripa.

Direktor Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" Alemka Markotić rekla je da je povećan broj bolesnika, naročito u posljednje dvije sedmice.

"Sve je pod kontrolom, ali situacija je ozbiljna. Nema razloga za paniku, ali ima za ozbiljnim postupanjem", rekla je Markotićeva i dodala da je velika popunjenost bolnica, a evidentan je i veći broj oboljele djece nego inače.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).