Ulogujte se

Papa izbacuje politiku sa Kaptola?

Pogoršani su odnosi Vatikana i hrvatskih biskupa nakon odluke pape Franje da na biskupska mjeste dovede umjerene "pastoralce", koji se neće baviti dnevnom politikom.Kako navode portali, kardinal Bozanić i Kaptol veoma su nezadovoljni zbog činjenice da je Vatikan na mjesto krčkog biskupa imenovao umjerenog Ivicu Petanjka."Telegram" tvrdi da Kaptol sve lošije sarađuje sa apostolskim nuncijem u Hrvatskoj Alesandrom D`Erikom, koji, kako se tvrdi, ima veliki uticaj na papu Franju pri njegovim "kadrovskim rješenjima" u Hrvatskoj.

Papa Franjo je jasno pokazao da će na vodeće pozicije Katoličke crkve po cijelom svijetu postavljati sveštenike koji se više bave duhovnim poslanjem i promovisanjem vjere, a manje lokalnom politikom i političarima.

Međutim, kardinal Bozanić ne krije nezadovoljstvo papinim izborom Petanjka, a Kaptol brine da će papa uskoro imenovati još tri nova biskupa.

To će, vjerovatno, opet učiniti po kriterijima po kojima je postavio i krčkog biskupa, a to bi moglo da izazove nove promjene u odnosu snaga u Hrvatskoj biskupskoj konFerenciji.

U penziju odlaze tri najistaknutija crkvena "tvrdolinijaša": biskup gospičko- senjski Mile Bogović, biskup šibenski Ante Ivas te vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).