Ulogujte se

Svjedok "čuo" za optužene

U nastavku suđenja Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba za navodni ratni zločin, ubistva i pokušaj ubistva svjedok Šaip Canhasi rekao je pred Osnovnim sudom u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici da optužene ne poznaje, ali da je za neke "čuo".


Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je Srni da je Canhasi odgovarao na pitanja tužioca u vezi sa navodima optužnice prema kojoj je 3. februara 2000. godine u Kosovskoj Mitrovici ubijeno 10 Albanaca.

Prema Vlajićevim riječima, svjedok je ispričao da je 3. februara 2000. godine ispaljeno šest do osam metaka u vrata stana u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice u kojem je bio sa suprugom i da su "neki pogodili njegovu suprugu, koja je poslije tri minuta podlegla povredama".

Vlajić je naveo da je svjedok rekao da je za Ivanovića čuo ali da nije imao kontakt sa njim i da ga tog 3. februara 2000. godine nije vidio.

Advokat je uvjeren da je i ovaj svjedok optužbe svjedočenje zasnivao na "rekla kazala".

Prema izjavi svjedoka, čuo je i za optuženog Dragoljuba Delibašića ne poznaje, Aleksandra Lazovića i Nebojšu Vujačića ne poznaje, dok Iliju Vujačića zna iz viđenja.

"Nastavlja se lakrdija od suđenja", istakao je Vlajić, jer današnji svjedok nije ništa znao o događajima osim "čuo sam, saznao sam".

Vlajić ističe da je cijelo suđenje lakrdija, jer skoro četiri mjeseca tužilac predlaže i izvodi svjedoke koji o događaju nemaju nikakava saznanja.

"Današnji svedok je bio prvi koji je trebalo da svedoči o događaju iz februara 2000. godine. Tu će javni tužilac kao i u prvom događaju imati nekoliko desetina svedoka ali ne možemo da znamo koliko ih je", kaže Vlajić.

On ističe da je potpuno siguran da su svi svjedoci, kao i u slučaju svjedočenja o događaju iz 1999. godine potpuno nekredibilni i neuvjerljivi što je današnji svjedok i pokazao. Prema njegovim riječima, svjedočenja se odnose i na ostalu četvoricu optuženih Srba.

Miodrag Brkljač, Delibašićev advokat, kaže da je sud prevršio svaku mjeru, jer pritvor optuženima traje više od godinu dana.

"Nadam se da će sudsko veće razmisliti o predlogu da se ukine pritvor za svih pet Srba", kaže Brkljač uvjeren da sudsko vijeće polako shvata svu besmislenost optužnice.

Suđenje će biti nastavljeno sutra kada će iskaz dati izvjesni Gani Đaka.

Suđenje Ivanoviću i četvorici Srba počelo je 18. decembra prošle godine.

Ivanović je je optužen da je u Kosovskoj Mitrovici 1999. godine počinio navodni ratni zločin nad civilnim stanovništvom, dok su Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandr Lazović optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).