Ulogujte se

Turci ne traže HE Gazivode

Turska kompanija KEDS ne polaže pravo na hidroelektranu Gazivode, rečeno je frankfurtskim "Vijestima" u tom preduzeću. Služba za distribuciju električne energije na Kosovu vlasništvo je turskih kompanija Čalik Holding i Limak, a počela je za radom maja 2013. godine, kada je nakon postupka privatizacije djelokrug distribucije i naplate odvojen od Kosovske energetske korporacije - KEK.

"Naša kompanija se bavi distribucijom električne energije, održavanjem imovine na terenu i naplatom električne energije. Mi nemamo nikakve veze s proizvodnjom. Za ta pitanja ćete morati da se obratite KEK-u", rekli u toj kompaniji u Prištini, demantujući informaciju koja se pojavila u medijima da je ta firma kupila i platila Gazivode i da traže da im one u potpunosti pripadnu.

Pregovore o vlasništvu i upravljanju nad hidroelektranom koja je u prošloj godini ostvarila profit veći od 10 miliona evra, a od koje zavisi snabdijevanje strujom na sjeveru Kosova, premijer Srbije Aleksandar Vučić označio je kao jednu od najtežih tema.

Beograd smatra da bi budućnost hidroelektrane Gazivode trebalo da budu na dnevnom redu u okviru pregovora o imovini, dok Priština ne želi na takav način da pregovara, smatrajući da ona pripada njima.

Hidroelektrana Gaziovode dio je hidrosistema Ibar-Lepenac i do sada nije bila dio nijednog briselskog dokumenta.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).