Ulogujte se

Vulin: Srbiji potrebna pomoć

Srbija je u maju ove godine primila više od 8.000 zahtjeva za azil, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za više od 70 odsto, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.


On je naveo da u Srbiji ima oko 60.000 migranata, koji su izrazili namjeru da zatraže azil, a da je samo jutros izdato 626 potvrda za tražioce azila u Prihvatnom centru u Preševu.

"Ovo nije ekonomski i nije politički problem, ovo je seoba naroda", rekao je Vulin na partnerskom sastanku sa UNHCR-om posvećenom problemu migranata i izbjeglica.

Vulin je poručio da problem migranata nije nastao u Srbiji i da tu ne može ni da bude riješen, te da je Srbiji potrebna pomoć - u hrani, lijekovima, u smislu povećanja broja ljekara i prevodilaca.

On je istakao da je Srbiji više od svega potrebna pomoć da se napravi plan i strategija šta sutra i poručio da su u pitanju nedjelje koliko će Srbija još moći da izdrži navalu migranata.

"U pitanju su nedelje, od predstavnika međunarodne zajednice očekujemo da će brzo reagovati", rekao je Vulin i dodao da je povećan i broj maloljetnih tražilaca azila, a da ima i onih koji dolaze bez pratnje roditelja.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).