Ulogujte se

Hrvatska - Glavaš sutra na suđenju u Osijeku

ZAGREB - Ratni komandant hrvatskih jedinica na području Osijeka Branimir Glavaš, koji u mostarskom zatvoru izdržava kaznu zbog zločina nad srpskim civilima 1991. godine, sutra bi trebalo da se pojavi na ročištu na osječkom Opštinskom sudu pred kojim je za klevetu tužio gradonačelnika Ivicu Vrkića.

Sudija Ivica Sajter rekao je da je juče dobio rješenje Ministarstva pravde BiH kojim se Glavašu odobrava privremeni dolazak na raspravu 2. oktobra. 

Riječ je o privremenom izručenju radi prisustvovanja ročištu i povratku u mostarski zatvor odmah nakon toga, prenose hrvatski mediji. 

Sajter je rekao da nije upoznat o tome da bi Glavaš danas trebalo da bude doveden u osječki zatvor, kako su objavili mediji. 

On je rekao da o tome mogu odlučiti hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo pravde BiH, te da to podrazumijeva "nešto drugačiji postupak". 

Sajter je istakao da za suđenje vlada veliko interesovanje javnosti te da ima oko 120 zahtjeva za prisustvovanje u sudnici, ali da je broj mjesta ograničen. 

Sudija je pojasnio da je raspravu zakazao za 12.00 časova kako bi bilo dovoljno vremena da Glavaš iz mostarskog zatvora bude doveden do osječkog suda. 

Osječkog gradonačelnika Vrkića Glavaš je tužio za klevetu nakon što ga je nazvao ratnim profiterom te optužio da njegova stranka priprema organizaciju nereda u Osijeku. 

Glavaš u BiH služi osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, budući da je uoči izricanje presude u Hrvatskoj pobjegao u BiH. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).