Ulogujte se

"Oluja" će se obilježavati godinama - sramota za Sarajevo

Ministar rada Srbije Aleksandar Vulin rekao je da ne postoji taj cilj, niti ta ideologija zbog koje će Srbija u narednim godinama odustati od sjećanja na stradanje Srba u hrvatskoj akciji "Oluja" i ponovio da je zabrana odavanja počasti srpskim žrtvama u Sarajevu sramota za vlast u BiH. "To je velika sramota za vlast u BiH, jer je Sarajevo uvek pozivalo svet na solidarnost sa njegovim žrtvama. A sada ispada da u tom istom Sarajevu Srbi nemaju pravo na parče kaldrme da se skupe i da kažu kako im je teško što im je 250.000 sunarodnika proterano", rekao je Vulin.


On je naveo da će se izmijeniti svi neophodni zakoni i da će u Srbiji i narednih godina 5. avgust biti Dan žalosti.

Vulin je rekao za RTS da se predugo čekalo na to da Srbija obilježi Dan sjećanja na stradanje i progon Srba i dodao da još nema preciznih spiskova koliko je ljudi stradalo.

On je napomenuo da se govori o oko 2.000 ubijenih i nestalih, ističući da je obaveza Srbije da precizno uredi spiskove sa imenima tih ljudi.

Vulin, koji je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana sjećanja na stradanje i progon Srba, rekao je da je obilježavanje "Oluje" način da Srbija civilizovano i ljudski kaže koliko pati.

"Sva zvona Srpske pravoslavne crkve čuće se u istom trenutku. Molim sve da se zaustave sutra u 12.00 časova kada budu čuli sirene i zvona, da zastanu i da se podsete na one koji su bili pre nas i na one koji su stradali. Mi imamo za čime da žalimo", rekao je Vulin.

Govoreći o Vojnoj paradi u Zagrebu, Vulin kaže da je odustanak zemalja NATO-a od parade velika pobjeda Srbije i veliki događaj koji pokazuje da je Srbija prvi put pokazala kako je diplomatskom inicijativom spremna da mijenja stvari.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).