Ulogujte se

Uskoro zahtjev za pomoć EU i međunarodnih organizacija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će Radna grupa Vlade Srbije danas napraviti spisak stvari neophodnih za rješavanje problema povećanog priliva migranata na osnovu kojeg će od EU i međunarodnih organizacija tražiti pomoć.


Vulin, koji je šef Radne grupe, izjavio je da će ove zahtjeve Srbija već naredne sedmice u Ženevi predočiti predstavnicima UNHCR-a, Crvenog krsta, IOM, a nakon toga u Briselu i predstavnicima Evropske komisije.

On je u izjavi za "Blic" ponovio da Srbija neće graditi "nikakve zgrade ni konc-logore" za migrante, niti je ko od nje to tražio.

"Mi imamo 1.000 ležajeva za migrante i nemamo nameru da povećavamo taj broj", naglasio je Vulin i naveo da su Srbiji u trenutnoj situaciji neophodni šatori, mobilni taoaleti, hrana, agregati, reflektori.

"Činjenica je da u Srbiju dnevno uđe od 1.000 do 2.000 migranata. Neko mora to da plati. Nama treba novac za hranu, lekove, lekare, prevodioce, humanitarne radnike i pojačan nadzor granice", naglasio je Vulin.

Prema njegovim riječima, Srbija nije izazvala migrantsku krizu pa nije logično da preuzme najveći teret.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).