Ulogujte se

Apel da se odgodi debata o prijemu Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić apelovao je danas na Generalnu konferenciju Uneska da odloži debatu o prijemu samoproglašenog Kosova u tu organizaciju i da ne dozvoli da u godini kada slavi 70 godina postojanja Unesko bude zloupotrijebljen da donosi odluke o državnosti.


Govoreći na generalnoj debati u Parizu, Dačić je poručio da Srbija vjeruje u plemenitu misiju Uneska i da se nada da će debata biti odgođena, a da će sva sporna pitanja sa Prištinom biti riješena dijalogom.

"Svojom podrškom odgađanju debate pomozite da se dođe do održivog rešenja koje neće biti rezultat jednostranosti i nametanja, već konstruktivnog pristupa i dijaloga. To je ono što tražimo. Šansu za dijalog i dogovor umesto unilateralizma", rekao je Dačić.

On je upozorio da bi Unesko odgađanjem debate izbjegao politizaciju i konfrontaciju unutar te organizacije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Posebno se ne sme dozvoliti da organizacija bude stavljena u funkciju afirmacije ilegalne i jednostrano proglašene nezavisnosti dela teritorije jedne države članice UN, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovani važećom i pravno obavezujućom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN", rekao je Dačić.

On je ocijenio da je zahtjev za prijem takozvane "Republike Kosovo" u Unesko bez presedana u dosadašnjoj istoriji te organizacije i naglasio da Beograd, suprostavljajući se tome, brani i međunarodno pravo.

Šef srpske diplomatije je predočio da su na Kosmetu od prestanka oružanih sukoba 1999. godine uništena 174 vjerska objekta Srpske pravoslavne crkve, 33 kulturno-istorijska spomenika, te da je pokradeno više od 10.000 ikona, crkveno-umjetničkih i bogoslužbenih predmeta.

"Uništeno je ili oštećeno skoro 5.300 nadgrobnih spomenika na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, a na više od 50 njih ne postoji nijedan čitav spomenik. Četiri bisera naše duhovne i kulturne baštine manastir Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice LJeviške i danas se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine i sada su u opasnosti", rekao je Dačić.

On je naglasio da je zbog svega toga Srbija duboko zabrinuta za svoje kulturno-istorijsko nasljeđe na Kosovu i Metohiji, koje predstavlja stub srpskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta i dio dragocjenog istorijskog i civilizacijskog nasljeđa moderne Evrope i svijeta.

"Činjenica je da Kosovo i Metohija i sada učestvuje u mnogobrojnim aktivnostima Uneska, ali na statusno neutralan način i u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, što najbolje pokazuje da je prava intencija podnosilaca ovog zahteva isključivo politička", zaključio je Dačić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).