Ulogujte se

Odluka o zahtjevu za prijem samoproglašenog Kosova

Generalna konferencija Uneska danas će u Parizu raspravljati i odlučivati o zahtjevu za prijem samoproglašenog Kosova u tu organizaciju.
Srbija će, kako je najavljeno, učiniti sve da ta tačka dnevnog reda bude odgođena i da se o tome pregovara u Briselu.Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je da su objektivno krajnje neizvijesni izgledi da se Generalna konferencija pozitivno izjasni o tom zahtjevu, prenijeli su beogradski mediji.

S obzirom na to da sistem glasanja u Unesku, gdje su za prijem države nečlanice UN potrebne dvije trećine glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrđivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će vjerovatno razlika između glasova "za" i "protiv" biti veoma tijesna, ističe ambasador Tanasković.

"Da bi se izbegla ovakva nepoželjna politička podela u specijalizovanoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, Srbija će predložiti odlaganje rasprave o ovoj kontroverznoj tački dnevnog reda, bar do narednog zasedanja Generalne konferencije 2017. godine", naveo je Tanasković.

Za donošenje odluke o odlaganju, napominje, potrebna je prosta većina glasova, uz iste propozicije postupka i utvrđivanja rezultata izjašnjavanja.

"Sve je, dakle, otvoreno", zaključio je Tanasković.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).