Ulogujte se

SPC pozdravila odluku Uneska da ne primi samoproglašeno Kosovo

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ pozdravila je odluku Uneska kojom je odbijen prijedlog za prijem takozvanog Kosova u ovu organizaciju.


Srpska pravoslavna crkva je u saopštenju pozvala na dijalog i izgradnju povjerenja kao jedini put za rješavanje svih problema i zahvaljuje svim zemljama koje su dale podršku putu dijaloga i razumijevanja.

Podsjeća se da su Srbija i SPC sve vrijeme tražili odgađanje ove rasprave, da bi se izbjegla nepotrebna politička konfrontacija.

S obzirom na to da zahtjev Srbije nije usvojen, pristupilo se glasanju koje je, kako ocjenjuje SPC, pokazalo da u Unesku ipak ne postoji spremnost da se donose ishitrene političke odluke, koje ugrožavaju bezbjednost kulturne baštine i dijalog koji Beograd već vodi sa Prištinom.

SPC ističe da je očigledno da se pitanje duhovne i kulturne baštine ne može rješavati politizacijom posebno u situaciji, gdje je nakon rata na Kosovu i Metohiji uništeno toliko mnogo hrišćanskih pravoslavnih svetinja i grobalja.

"Poverenje se mora graditi delima, a ne rečima, a ponajmanje negiranjem veoma teške situacije, u kojoj već godinama posle rata živi naš verni narod i naše svetinje na Kosovu i Metohiji", stoji u saopštenju.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).