Ulogujte se

Vulin: Presuda Ivanoviću je silovanje pravde

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je presuda Oliveru Ivanoviću "silovanje pravde" i nastavak prakse po kojoj pravo uvijek ustukne pred politikom.


"To nije pravosnažna presuda. Da je pravosnažna, to ne bi bila pravda, već silovanje pravde. Nemoguće je da će ona postati pravosnažna", rekao je Vulin novinarima u Knjaževcu.

Prema njegovim riječima, nemoguće je osuditi Ivanovića na devet godina, pa ni na devet dana, zbog toga što nije učinio apsolutno ništa od onoga za šta ga terete.

"Nijedan svedok nije potvrdio optužbe i ne postoji nijedan materijalni dokaz. Hajde da budemo sasvim racionalni - ako je ubica, onda je devet godina smešno mala kazna. A ako nije ubica, kao što nije, kako možete da ga osudite na devet godina?", naveo je Vulin.

On je rekao da se boji da presuda Ivanoviću predstavlja nastavak prakse u kojoj, kad god postoje sukobi unutar albanskog političkog korpusa, treba pronaći nekog Srbina koji će svojom glavom da umiri duhove među Albancima.

"Jako mi je žao što srpska sudbina uvek stoji negde iza politike i što Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu da veruju pravosuđu koje može nevinog čoveka da osudi na devet godina", rekao je Vulin.

Euleksovo sudsko vijeće izreklo je u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici lideru Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću kaznu zatvora od devet godina zbog optužbi da je navodno počinio ratne zloče 1999. godine nad civilima u tom gradu.

Ostala četvorica optuženih Srba, bivši policijski pukovnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dragoljub Delibašić, profesor Aleksandar Lazović, advokat Ilija Vujačić i pravnik Nebojša Vujačić, oslobođeni su optužbi.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).