Ulogujte se

Ivanović osuđen da bi Albanci lakše "progutali" sud za OVK

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović je rekao da je Oliver Ivanović osuđen za ratne zločine kako bi se umirila kosovska javnost u trenutku kada sud za ratne zločine OVK treba da zaživi.


"Presuda donosi balans koji treba da primiri javnost da lakše proguta taj sud. To ne treba da se radi, sa ratnim zločinima se ne trguje, ratni zločini ne bi trebalo da budu predmet politike. Ratni zločinci, bez obzira na bilo koju različitost, treba da budu procesuirani", rekao je Odalović za TV N1.

Navodeći da je neprijatno iznenađen presudom Oliveru Ivanoviću, on je rekao da država Srbija sada može da pruži aktivniju podršku pravnom timu koji ga brani i da na svakom mjestu ukaže na apsurdnost postupaka kao što je ta presuda.

Odalović naglašava i da je presuda, po kojoj je Ivanović osuđen na devet godina zatvora, donesena u trenutku kada, poslije mnogo otpora i muka, sud za ratne zločine OVK treba da zaživi.

On je rekao da je računao da će oni koji su vodili proces prepoznati da Ivanović ne treba da bude proglašen krivim.

Odalović je napomenuo da je proces protiv Ivanovića trajao duže od dvije godine koliko je on bio u pritvoru.

"Dve godine je trajala agonija od kada je zadržan u pritvoru. Čekao se trenutak u kojem taj predmet treba aktivirati. Trenutak je bilo vreme kada je Specijalni sud za zločine OVK dobio zeleno svetlo i bio prepoznat kao institucija koja će se baviti zločinima Albanaca nad Srbima. U tom trenutku da bi se kosovska javnost umirila, Oliver je uhapšen", podsjetio je Odalović.

Euleksovo sudsko vijeće u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici izreklo je juče Ivanoviću kaznu zatvora od devet godina zbog optužbi da je navodno počinio ratne zločine 1999. godine nad civilima u tom gradu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).