Ulogujte se

Nikolić uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, povodom Dana državnosti Srbije - 15. februara, dodijelio je u Beogradu odlikovanja za 66 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima su predsjednici više od 20 afričkih zemalja.
Odlikovano je i više od stotinu pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.Nikolić je Sretenjskim ordenom odlikovao 11 institucija i ličnosti, zlatnim i srebrnim medaljama odlikovao 24 ličnosti i institucije, a Orden Republike Srbije na lenti dobilo je više od 30 šefova država i zvaničnika iz Afrike.

Obraćajući se u zgradi Predsjedništva, Nikolić je zahvalio nagrađenima za ono što čine u slavu Srbije i njenih građana, navodeći da su oni odlikovali sami sebe i da će on do kraja svog mandata nastojati da nagradi što više onih koji su se uzdigli, nesebično promovišući najviše vrijednosti.

"Ako je moja i naša dužnost i privilegija da u izgradnji humane zajednice istaknem one koji odskočiše, pa nesebičnim trudom i odricanjima izgrađuju i promovišu najviše vrijednosti, onda je to jedan od poslova koji mi donosi najviše radosti", rekao je Nikolić.

Promocija drštvenih vrijednosti, kulture pohvale, nagrađivanja i zahvaljivanja ne smije da bude na začelju.

"Neobjašnjivo je ravnodušje prema uspjesima pojedinaca i institicija, o kojima u većini slučajeva više zna javnost u inostranstvu, nego u sopstvenoj zemlji", rekao je Nikolić, podsjećajući na uspjehe srpskih sportista, ali i umjetnika.

On je rekao da je jedna od osnovnih mjernih jedinica uspjeha države i društva u tome koliko doprinosi napretkuu ne samo svoje otadžbine, nego i civilizacije, koliko su njeni građani prisutni u svjetskoj naučnoj ili umjetničkohj zajednici i koliko svijet vrednuje njihova postihnuća.

"Kada bismo bili više informisani o svemu tome, manje bi se čudili broju onih koji svake godine na Dan državnosti dobijaju odličja. I ove i drugih godina moglo bi da ih bude još toliko koliko ih ima, zato što su ljubav i rad temelji naše humanosti", rekao je Nikolić.

Nikolić je Sretenjskim ordenom prvog stepena za naročite zasluge i postignute rezultate u prosvjetnoj djelatnosti, a povodom 150 godina rada, odlikovao Gimnaziju u Kruševcu.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Srpsko geološko društvo, Institut "Mihajlo Pupin", Prva tehnička škola iz Kragujevca, Prirodnjački muzej iz Beograda, a među odlikovanima su i Institut Zemun Polje i Matematička gimnazija u Beogradu.

Nikolić je odlikovao i selektora Vaterpolo reprezentacije Srbije Dejana Savića, a posthumno advokata Veljka Guberinu i košarkaškog trenera Ranka Žeravicu.

Odlikovani su akademik Milovan Danojlić, za humanitarnu delatnost Arno Gujon, zatim Helen Delić Bentli iz SAD, Zvonko Bogdan, Mira Stupica, režiser Puriša Đorđević, ali i članovi rok sastava "Ju grupa" Dragi Jelić i Živorad Žika Jelić, kao i druge ličnosti za izuzetne zasluge u svojoj djelatnosti.

Među odlikovanima za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa sa Srbijom su predsjednici Alžira, Angole, Bocvane, Etiopije, Južnoafričke Republike, Konga..., kao i kralj Maroka Muhamed Šesti i predsjedavajuća Komisije Afričke unije Nkosazana Dlamini-Zuma.

U ime nagrađenih zahvalio je filsmki režiser Puriša Đorđević, koji je istakao da je ovaj praznik za njega "gospodin u dobrim godinama, koji će se još dugo održati" i koji osmatra kako rade nagrađeni da ova godina bude još bolja i efikasnija.

Srbija danas nizom ceremonija obilježava Dan državnosti, kao podsjećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donijet prvi moderni ustav Srbije.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).