Ulogujte se

Vučić: Izbjeglička kriza je samo odgođena

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da je izbjeglička kriza, najveća od Drugog svjetskog rata, samo odgođena, a nikako riješena.
"Ova kriza je uzdrmala temelje EU, pokazala je da između zemalja Unije caruje egoizam, a ne solidarnost", rekao je Vučić na konferenciji "Sistem azila i migracija: Izbeglička kriza i reformski procesi" u Beogradu.Prema njegovim riječima, kriza je pokazala kako se i sve druge zemlje koje ne pripadaju EU odnose prema migrantima.

Vučić je rekao da je u Srbiju prošle godine ušlo 651.000 migranata, a od početka ove - 100.000 ljudi, koji su bili registrovani i pružena im je njega, smještaj i zaštita.

Premijer Srbije smatra da je izbjeglička kriza trenutno samo odgođena, a nikako riješena, zbog svih problema u Pakistanu, Avganistanu, Siriji i da će u budućnosti morati da se radi na drugačijim mehanizmima, da se stvaraju društva koja će imati više tolerancije, jer samo društva koja su spremna na inkluziju mogu da opstanu.

On je dodao da je Srbija spremna da bude dio sveobuhvatnog rješenja pitanja migrantske krize, ukoliko ga bude bilo.

U uvodnom izlaganju na konferenciji Vučić je rekao da je za Srbiju, kada je riječ o evro-integracijama, najbolji i strateški put da ide u Evropu, da razvija demokratiju i vladavinu prava, a "sve drugo, Srbiju bi vodilo u propast i to ne samo ekonomsku".

"Za nas je bitno da izgradimo modernu i pristojnu državu, da do 2020. godine uradimo šta je na nama, a onda da Evropa kaže svoje mišljenje. A kako će EU tada da izgleda, to je pitanje za njih", rekao je srpski premijer.

Vučić, koji je i lider SNS, rekao je da, ako se dogodi da stranka koju vodi poslije izbora bude u vladi, zakon o izbjeglicama neće biti usvojen bez saglasnosti civilnog društva.

Konferenciji, u organizaciji "Grupe 484" u partnerstvu sa Beogradskim centrom za ljudska prava i Beogradskim centrom za bezbjednosnu politiku i uz podršku Ambasade Norveške u Srbiji, prisustvuje više od 100 predstavnika državnih institucija nadležnih za pitanja migracija i azila, međunarodnih i domaćih organizacija civilnog društva.

Skup je dio projekta "Umrežavanje i građenje kapaciteta za efektivniju migracionu politiku u Srbiji" koji se sprovodi zahvaljujući podršci Ambasade Norveške.

Konferencija je organizovana sa ciljem da svim zainteresovanim akterima bude pružen prostor za diskusiju o ključnim aspektima sistema azila i migracije.

Tema drugog panela današnjeg skupa u Beogradu su reforme u oblasti azila i migracije u okviru Poglavlja 24 sa posebnim osvrtom na uticaj izbjegličke krize na reformske procese i izmjene Zakona o azilu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).