Ulogujte se

Vučić: Jeremića kvalifikuje diplomatsko iskustvo

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za Srbiju čast što je Vuka Jeremića imenovala kao kandidata za generalnog sekretara UN i da Beograd vjeruje da ga ekstenzivno diplomatsko iskustvo, koje je stekao kao predsjedavajući 69. zasjedanja Generalne skupštine UN i ministar spoljnih poslova Srbije, kvalifikuje kao kandidata.

Vučić je u pismu predsjedavajućem Generalne skupštine UN Mogensu Liketoftu, kojim je ozvaničena Jeremićeva kandidatura, naveo da imenovanjem Jeremića, kao državljanina Srbije, Srbija potvrđuje podršku principu geografske raspodjele liderskih pozicija u sistemu UN i ukazao da nijedna zemlja članica iz regionalne grupe Istočne Evrope do sada nije imala predstavnika na funkciji generalnog sekretara UN.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je da Rusija smatra da budući generalni sekretar UN treba da bude iz Istočne Evrope, ali neće upotrijebiti veto ako Savjet bezbjednosti UN odobri kandidata koji to nije, prenose beogradski mediji.

"Ne planiramo da uložimo veto. Smatramo da među kandidatima ima dosta respektabilnih i kvalifikovanih ljudi", rekao je Čurkin i dodao da Moskva pojedinačno komunicira sa kandidatima. Do sada je devet kandidata izrazilo namjeru da konkuriše za mjesto generalnog sekretara, a njih sedam potiče iz Istočne Evrope.

Do sada su se predstavili bivši šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, bivši bugarski ministar spoljnih poslova Irina Bokova, nekadašnji portugalski premijer Antonio Gutereš, hrvatski kandidat Vesna Pusić i slovenački kandidat Danilo Tirk. Jeremićeva kandidatura upućena je 12. aprila, a on će u danas predstaviti svoj program u sjedištu UN u Njujorku, kao deveti kandidat za generalnog sekretara svjetske organizacije.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).