Ulogujte se

Skoplje: Jajima i farbom na Ministarstvo kulture

U Skoplju i još nekoliko makedonskih gradova i sinoć su održani građanski protesti na kojima demonstranti traže da predsjednik Đorđe Ivanov podnese ostavku. Zgrada Ministarstva kulture bila je najnovija meta demonstranata u Skoplju, koji su je zasuli jajima, a po fasadi prosuli farbu.

Ispred zgrade se, prema navodima lokalnih medija, okupilo nekoliko hiljada ljudi.

Protesti su pokrenuti poslije odluke Ivanova da abolira aktere afere "prisluškivanje".

Demonstranti zahtijevaju i da se ukine odluka o raspisivanju prijevremenih izbora 5. juna, prenijela je MIA.

"Nema pravde, nema mira", uzvikivali su demonstranti.

Kao i prethodnih dana, i ovaj protest u Skoplju je počeo ispred zgrade Kancelarije specijalnog tužioca u znak podrške toj instituciji.

Potom su demonstranti krenuli ka zgradi Ministarstva pravde i Skupštine, gdje su ostali oko 40 minuta, pa su se uputili ka vladi, ali ih je policija spriječila da priđu. Zato su skrenuli putanju i uputili se ka Ministarstvu kulture.

Lokalni mediji prenose da je jedan grupa demonstranata ubacila u fontanu "Ratnik na konju" s figurom Aleksandra Velikog u Skoplju prašak za pranje i da su "dijelili crvene kartone vlasti".

Tokom protesta, koji su održani i u Bitolju, Kumanovu, Velesu, nije bilo većih incidenata.

Za danas je prijavljen protest u Prilepu, a u četvrtak u Gostivaru.

Posrednici EU pozvali su zavađene makedonske političare na pregovore u petak u Beču, u pokušaju da ublaže novonastalu političku krizu u Makedoniji.

Među pozvanim političarima su bivši premijer i lider najuticajnije vladajuće stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i lider opozicionih socijaldemokrata Zoran Zaev, ali se za sada ne zna da li će oni prihvatiti poziv, prenio je AP.

Aferu "prisluškivanje" je prošle godine objelodanio Zaev i protiv njega je zato podnesena krivična prijava, koja ga optužuje da je do snimaka i video zapisa došao u saradnji sa tajnim obavještajnim službama.

On je, međutim, odbio da bude aboliran, ali je i najavio da njegova stranka neće učestvovati za predstojećim izborima zakazanim za 5. jun.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).