Ulogujte se

Vučić: Iza slučaja "Savamala" stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu

Iza slučaja "Savamala" stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu i oni će snositi odgovornost, rekao je mandatar Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije. Vučić nije imenovao nikoga, naveo je da će ti ljudi snositi punu odgovornost, ali i ocijenio da je "siguran da njihova namjera nije bila loša ili kriminalna".

Na pitanje da li gradonačelnik Siniša Mali više nema njegovo povjerenje, Vučić je odgovorio da je on za njega kao "običnog građanina" jedan od najboljih gradonačelnika u istoriji grada.

"Ne ulazim u detalje, ali mislim da je njihov motiv bio najčistiji, da su htjeli da obezbijede najčistiji prostor, čisteći nešto od kriminalaca, koji su to zloupotrijebili za sopstvenu zaradu", rekao je Vučić.

Kako je naveo, ono što se dogodilo u Savamali je "katastrofalno i loše", ali će o eventulnim posljedicama govoriti nadležni organi.

"Neću govoriti o imenima. Nisam ni tužilaštvo ni policija, oni će govoriti o detaljima. Ne znam kada, za tri ili za deset dana, ali potrebno je da se saopšti istina narodu. Nisam ovdje došao da objašnjavam ništa o onima koji mene mrze i koji su protiv modernizacije Srbije i Beograda, već običnim ljudima, koji su bili zabrinuti zbog onoga što se dešavalo pod okriljem noći", rekao je Vučić.

Lider SNS je ponovio da je "laž da su tamo vezivani ljudi" i rekao da o slučaju govori "mnogo veća organizacija" i "njeni medijski satrapi".

Na pitanje B92 odakle mu informacije o slučaju "Savamala", Vučić je rekao da su stigle iz policijske istrage, ali da će tužilaštvo odlučivati o tome da li ima elemenata krivičnog djela.

U izvještaju Zaštitnika građana o ovom slučaju se ukazuje i na nepostupanje policije, a Vučić je rekao da se time bave drugi organi, a ne Tužilaštvo.

"Za policiju ništa ne znam. Sigurno nije učestvovala u izvršenju djela, a da li je bilo propusta, to je pitanje za druge organe", rekao je Vučić.

Vučić je nekoliko puta rekao i da one koje zanima slučaj "Savamala" nikada nije zanimalo ko je maskiran hapsio Slobodana Miloševića ili ubijao po Beogradu pod fantomkama.

Tridesetak minuta prije početka najavljene konferencije, "Večernje novosti" su na svom sajtu objavile saznanje da su "odgovorni za rušenje objekata u Savamali pronađeni i identifikovani".

Podsjećamo, mandatar za formiranje nove vlade Aleksandar Vučić 29. maja je izjavio da će nadležne službe "za desetak dana" saopštiti ko je rušio u Savamali i po čijem nalogu. Osim toga, tada je izjavio i da je u rušenju učestvovalo između devet i 11 maskiranih osoba, a ne 30 kako je ranije rečeno.

Samo nekoliko sati prije nego što su "Novosti" objavile informaciju o Savamali, na upit agencije Beta Više javno tužilaštvo istaklo je da nema nove informacije o slučaju "Savamala".

Osim toga, gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je istraga u toku i "apelovao na strpljenje".

U Beogradu su do sada organizovana tri protesta zbog ovog slučaja, dva u organizaciji inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" i jedan koji su organizovale opozicione stranke. Na protestima se okupilo više hiljada građana, a zatraženo je da se otkrije ko su bili rušitelji u izbornoj noći, kao i da zvaničnici gradske vlasti i šefovi policije podnesu ostavke.

Novi protest najavljen je za subotu, 11. jun.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).