Ulogujte se

Vučić-Kitarović: Početak otopljavanja odnosa Srbije i Hrvatske

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović susreli su na mostu na Dunavu, u međugraničnoj zoni kod Erduta, na graničnom prelazu Bogojevo - Erdut.

Sastanak predsjednika vlade Aleksandra Vučića i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović sa predstavnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj završen je nakon više od jednog sata razgovora.

Sastanak je održan u rodnoj kući Milutina Milankovića, u Dalju, u Hrvatskoj.

Vučić i Grabar Kitarović prethodno su obišli kuću čuvenog srpskog naučnika i svečano otkrili njegovu bistu.

Predsjednika  vlade Srbije i hrvatsku predsjednicu pored Dunava dočekali su mještani, sa aplauzom i porukama da su zadovoljni što su oni danas tu.

U Dalju, inače, žive Srbi, Hrvati i Mađari, a Srbi su većinski narod.

Nakon toga oni će preći u Srbiju, gdje će obići Dom kulture "Matija Gubec" u mestu Donji Tavankut.

Popodne u Gradskoj kući u Subotici predviđeno je da dvoje zvaničnika potpišu Deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Ovo je prva posjeta hrvatske predsjednice Srbiji i ona nije zvanična, već je radnog karaktera, i treći susret premijera Srbije sa predsjednicom Grabar Kitarović, od njenog stupanja na tu dužnost, februara 2015.

Prvi put, oni su se susreli na inauguraciji Grabar Kitarović u Zagrebu, a zatim proljetos u Mostaru u okviru Međunarodnog sajma privrede, kada su imali i kratak neformalni razgovor u "četiri oka".

Hrvatska agencija Hina je, najavljujući ovaj susret, saopštila da se radi o želji obje strane da se podvuče crta i krene napred u odnosima dviju država.

Deklaracija, kako se navodi, uključuje pitanja manjina, nestalih, granice i sukcesije.

Pozivajući se na izvore s Pantovčaka, Hina je prenijela da ovaj susret predstavlja snažni "izraz političke volje", te da je on dogovoren direktnom komunikacijom dva kabineta, bez ikakvih posredničkih aktivnosti bilo koje strane.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).