Ulogujte se

Politika: Prve optužnice za zločine OVK do kraja godine

Prve optužnice za ratne zločine OVK biće najvjerovatnije podignute do kraja godine, piše "Politika" i dodaje da su, prema nezvaničnim saznanjima Fonda za humanitarno pravo, dosad pripremljene optužnice protiv osam lica.

"Glavni tužilac Specijalnog suda za istraživanje ratnih zločina nad Srbima počinjenih na Kosovu 1998. i 1999. godine Dejvid Švendiman najvjerovatnije će do kraja godine podići prve optužnice protiv pripadnika OVK osumnjičenih za trgovinu organima. On je najavio nastavljanje sprovođenja istraga i da će uskoro posjetiti regiona", navodi list.

Prema nezvaničnim saznanjima Nemanje Stjepanovića, iz Fonda za humanitarno pravo, dosad su pripremljene optužnice protiv osam lica.

On kaže da se informacije o optužnicama ne iznose u javnost iz bezbjednosnih razloga i da će najveći izazov za tužioce specijalnog suda biti zaštita svjedoka, prenosi "Politika".

"Sa ovim problemima se susretao i Haški tribnal i, ako ovaj sud bude želio da ima uspjeha u radu, ne bi smio da ponovi te greške. Ovaj sud mora da stvori uslove u kojima će se svjedoci osjećati bezbjedno", rekao je Stjepanović.

"Politika" podsjeća da najstroža kazna koju specijalni sud može izreći osuđenom licu jeste kazna doživotnog zatvora. Zatvorska kazna se izdržava u jednoj od država koje izraze spremnost da prihvate osuđena lica, a o tome odlučuje predsjednik suda.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).