Ulogujte se

Protest albanskih studenata ispred Hrama Hrista Spasa, policija intervenisala

Nekoliko desetina albanskih studenata sa prištinskog univerziteta okupilo se ispred Hrama Hrista Spasa u Prištini, kako bi iskazali protivljenje namjeri SPC da hram, koliko je to moguće, privede funkciji. Policija je obezbjeđivala skup i prvobitno je spriječila studente da se probiju do hrama i na njega okače natpis kojim se ukazuje na to da je crkva građena na zemljištu univerziteta i to u vrijeme, kako su naveli, "zločinačke politike Slobodana Miloševića".

Nekoliko studenata koji su pokušali da priđu hramu je privedeno, ali ih je policija poslije kratkog vremena pustila.

Studenti su, ipak, uspjeli da okače natpis na zid hrama. Međutim, policija je u međuvremenu uklonila natpis okačen na nedovršeni hram Hrista Spasa. 

Na natpisu je pisalo: "Ovaj objekat je okupirao imovinu Univerziteta, izgrađen je u vrijeme šovinističkog režima Miloševića".

Skup je trajao pola sata, a okupljeni su se razišli nakon intervencije policije.

Nepoznata lica provalila su u petak 9. septembra u nedovršeni srpski pravoslavni Hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula vatru.

Monasi, monahinje, sveštenici i vjernici započeli su akciju čišćenja unutrašnjosti, kao i košenje trave i korova oko neograđene porte te crkve.

Vladika raško-prizrenski Teodosije poručio je tada svima koji su čišćenje posmatrali sa čuđenjem da će hram biti stavljen u bogoslužbenu funkciju.

Na akciju čišćenja reagovali su albanski studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Prištini, koji su začuđeni što crkva još nije srušena.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).