Ulogujte se

Vulin: Srbija neće donijeti zakon kojim će sebe optužiti za ratne zločine

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija neće donijeti zakon kojim će sebe optužiti za ratne zločine, za koje je nisu optužili ni međunarodni, ni domaći sudovi i ukazao da se ratna odšteta i odgovornost za ratne zločine utvrđuju u sudovima, a ne zakonima.

"Srbija neće biti zemlja koja će samoj sebi donositi zakone da bi potvrdila nešto što ne samo šo nije istina, nego što nijedan sud nije ni na koji način utvrdio", rekao je Vulin novinarima povodom pisma komesara Savjeta Evrope Nilsa Muižnieksa u kojem je pozvao na obezbjeđivanje adekvatne odštete svim žrtvama ratnih zločina, u skladu sa međunarodnim standardima, te na dalji konstruktivan dijalog o tome.

On je podsjetio da je Srbija zemlja u kojoj važe sudske odluke, u kojoj se ratne odštetese utvrđuju na osnovu presuda za ratne zločine, a da to rade sudovi, a ne ministarstva, Skupština ili zakoni.

Komentarišući primjedbu da nisu uzeti u obzir prijedlozi civilnog društva, Vulin je rekao da u Srbiji, kada je riječ o zakonima, posljednju riječ još imaju poslanici Skupštine Srbije, kao najviši zakonodavni oblik vlasti u zemlji.

"Dok god postoji višepartijski sistem, u ovoj zemlji odlučivaće poslanici Skupštine Srbije, a nevladine organizacije će savetovati, predlagati, davati ideje, ali mi nismo u obavezi da svaku ideju i savet prihvatimo, ne bez Narodne skupštine", rekao je Vulin.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).