Ulogujte se

Edi Rama: "Ili da okrenemo leđa Srbima ili..."

Albanski premijer Edi Rama poslije posjete Srbiji objavio je video obraćanje na zvaničnom Fejsbuk profilu u kome govori o tome šta bi Albanci i Srbiji zajedno mogli da urade u ovom vijeku.

Kaže da dva naroda mogu da imaju veliku ulogu na Balkanu, sličnu onoj koju su u 20. vijeku za cijelu Evropu imali Francuzi i Nijemci.

"Ove sedmice bio sam u posjeti Beogradu, dvodnevnoj posjeti, pripremanoj već duže vremena, u cilju unapređenja naših strateških odnosa za mir, integracije i ekonomski i društveni razvoj i putem njihove regionalne dimenzije, u kontekstu istorijskog Berlinskog procesa.

Albanci i Srbi, u ovom novom vijeku, zajedno mogu da urade jedni za druge i za Balkan ono što su Francuzi i Nijemci uradili u prošlom vijeku za same sebe i za Evropu, sa zadivljujućom dalekovidošću i s divovskom odlučnošću prešavši preko velikih rijeka krvi koje su ih vijekovima razdvajale.

S čvrstim uvjerenjem u tu pobjedničku ideju, i kako bismo je dalje podstakli, mi danas vodimo novu politiku prema Srbiji, politiku dijaloga, u kojoj nas ono što nas oštro razdvaja, naša dijametralno suprotna stajališta prema nezavisnosti Kosova, ne sprečava da komuniciramo o onome što nas spaja, a to je naš zajednički put ka evropskim integracijama i naši međusobni interesi u pogledu jačanja ekonomije.

Dopustite mi da podijelim sa vama svoje uvjerenje u to da što se više Albanija otvoreno obraća Srbiji, uprkos Kosova, i obratno, to ona i pred svojim narodom jasno pokazuje volju za razumijevanje i saradnju, u cilju ostvarivanja interesa običnih ljudi i generacija koje dolaze, s obe strane ovog zida nasljeđenog iz prošlosti koji dijeli Albance i Srbe, i utoliko će se teže mitovi i ideologije iz prošlosti u toj zemlji i dalje održavati među njenim građanima, neprijateljski nastrojenim prema Albancima.

Jer, kao i Albanci, i Srbi se danas, sa svoje strane, suočavaju sa velikim nasljeđenim problemima, vrlo sličnim našima, u svakodnevnom ekonomskom, društvenom i kulturnom životu, i jedni i drugi se suočavamo sa nazadnošću koja utiče na kvalitet rada naših institucija i na funkcionisanje državne administracije, i jedni i drugi se suočavamo sa akutnom potrebom, ali ujedno i sa specifičnom nemogućnošću, da ostvarimo značajan rast stranih investicija, što je i dalje nepromjenjeni uslov da naše ekonomije ostvare brzi rast koji očekuju naši građani. Odvojeni, Albanci i Srbi imaju mala tržišta, dok je naše malo tržište, ovde u Albaniji, odnosno među Albancima, i samo podjeljeno na dva dijela, između Albanije i Kosova. Takva su, manje-više, mala i podjeljena, i druga tržišta u regionu.

Stoga je pred nama jasan izbor - ili ćemo ostati podjeljeni sa Srbima, okrenuti leđima jedni drugima, iako smo dva susjedna naroda i, štaviše, na našu sreću, dva najveća naroda u regionu, da se tako zasebno suočavamo sa znatnim poteškoćama koje proizilaze iz naših malih tržišta, ili ćemo se okrenuti jedni prema drugima, licem u lice, polazeći od interesa, u prvom redu našeg veoma važnog interesa, da ostvarimo rast naše ekonomije, tako što ćemo komunicirati jedni s drugima, otvoreno i bez kompleksa, odnosno tako što ćemo se zajedno suočiti sa problemima našeg ekonomskog i društvenog razvoja.

Ostajanje na starom putu neprijateljstva i međusobnog ignorisanja, u ovim mirnodopskim vremenima, proizvodi samo veću konkurentnost lažnim patriotizmima među nama samima i ne doprinosi ničim novim našoj ekonomiji i društvu, koje i dan-danas nastavlja da plaća račune iz prošlosti, najveće od svih računa. Novi put, onaj na kome ćemo se okrenuti licem u lice jedni prema drugima, ugrožava karijere i poslove onih koji su od lažnog patriotizma sebi napravili profesiju i kojima je neprestana borba za simbole otadžbine način življenja, ali je to jedini put koji može da nam obezbijedi sigurnu evropsku budućnost, u miru i prosperitetu za sve naše građane.

Budućnost je u našim rukama, ne dozvolimo da sami sebi vežemo ruke lancima iz prošlosti." - Edi Rama

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).