Ulogujte se

Srbija - Obilježavanje dana primirja u Prvom svjetskom ratu

Brojnim manifestacijama u Srbiji se danas obilježava Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, u spomen na sve nevino stradale između 1914. i 1918. godine.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić će uz pune vojne i državne počasti položiti lovorov vijenac na Grob neznanog junaka na Avali, a premijer Aleksandar Vučić položiće vijenac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svjetskom ratu na beogradskom Novom groblju. 

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svjetskog rata. 

Centralnoj državnoj ceremoniji prisustvovaće visoki predstavnici ministarstava, Vlade Srbije, Vojske Srbije, grada Beograda, ambasadori i vojni izaslanici država saveznica i država protivnica u Prvom svjetskom ratu. 

Ambasadori, konzuli i izaslanici odbrane Srbije u ovim zemljama, među kojima je i BiH, obići će tamo srpske vojne memorijale i mjesta stradanja iz perioda Prvog svjetskog rata i položiti lovorove vijence, a u državama gdje nema takvih memorijala prisustvovaće centralnim državnim manifestacijama tih zemalja. 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obilježava se kao znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svjetskom ratu. 

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obilježava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum. 

U Srbiji je 11. novembar neradan dan, a praznik je prvi put zvanično obilježen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).