Ulogujte se

Đurić: Formirati ZSO u skladu sa dogovorom u Briselu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Portugala u Srbiji Auguštom Peišotom i upoznao ga o toku dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši značaj što skorijeg formiranja Zajednice srpskih opština /ZSO/.

"Zajednica srpskih opština mora biti formirana u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu, a svaki eventualni pokušaj prenebregavanja ovih obaveza od Prištine predstavljaće napad na pregovarački proces i autoritet EU kao posrednika i garanta primjene dogovorenog", rekao je Đurić.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopšteno je da je Đurić naglasio da Srbi na Kosmetu žele konačno da dobiju institucionalni instrument za zaštitu svojih kolektivnih prava, jer postojeći institucionalni mehanizmi, kao što se moglo vidjeti na primjeru zakona o Trepči, ne garantuju ostvarivanje tih prava.

"Zajednica srpskih opština biće isključivo u funkciji zaštite srpskog naroda i ni na koji način neće povređivati prava drugih naroda na Kosmetu", dodao je Đurić.

On je izrazio očekivanje da će Portugal iskoristiti svoj uticaj u UN i EU, kako bi doprinio zaštiti prava srpskog naroda na Kosmetu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).