Ulogujte se

Linta: Izvinjenje Plenkovića nije iskreno

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da izvinjenje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića žrtvama ustaškog režima i njihovim porodicama zbog postavljanja spomen-obilježja sa natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu nije iskreno.

"Plenković nastoji da opravda postavljanje spomen-obilježja sa ustaškim pozdravom `Za dom spremni` poginulim pripadnicima HOS-a, jer su se isti tobože borili za slobodnu i demokratsku Hrvatsku", naveo je Linta u saopštenju.

On napominje da brojne činjenice nedvosmisleno pokazuju da su ustaški pozdrav "Za dom spremni" masovno koristili pripadnici hrvatske vojske i policije devedesetih godina /20. vijeka/, kao i da se masovno koristi u današnje vrijeme.

"To je jedan od nespornih dokaza da se režim Franje Tuđmana borio za proustašku i etnički čistu Hrvatsku, bez ili sa što manje Srba, a ne za slobodnu i demokratsku Hrvatsku", ističe Linta.

Rezultat takve politike, dodaje on, jeste više od 7.000 ubijenih i pola miliona protjeranih Srba, srušeno oko 3.000 spomenika NOB-a, uništena i opljačkana srpska imovina, sistematsko kršenje ljudskih i nacionalnih prava Srba, stalna hapšenja prognanih Srba…

Linta ističe da je takozvani "domovinski rat" iz devedesetih godina ustvari zločinački poduhvat, a ne rat za slobodu i demokratiju, jer je za primarni cilj imao konačno rješenje srpskog pitanja na temelju ustaške ideologije.

On ocjenjuje da se u Hrvatskoj genocid koji je NDH počinila protiv stotina hiljada Srba, Roma i Jevreja zvanično smatra "prvim domovinskim ratom".

Kao dokaz Linta ističe činjenicu da je hrvatski Sabor 1993. godine usvojio izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u koji je stavio i pripadnke ustaške i domobranske vojske.

Tuđman je, dodaje on, tim zakonom promijenio ime Hrvatskih oružanih snaga NDH i proglasio ih Hrvatskom domovinskom vojskom.

Linta podsjeća da od 1993. godine Hrvatska redovno isplaćuje penzije ustaškim ratnim zločincima koji za svaku godinu provedenu u oružanim formacijama NDH /od 17.aprila 1941. godine do 15. maja 1945. godine/ ili kasnije u zarobljeništvu, dobijaju dvije godine radnog staža.

"Skandalozna je činjenica da je EU donijela odluku da proustašku Hrvatsku primi u svoje članstvo i da Hrvatska sada besramno drži lekcije Srbiji, koja poštuje temeljne vrijednosti današnjeg svijeta, kao što su antifašizam i ljudska prava", istakao je Linta u saopštenju.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).