Ulogujte se

Patrijarh srpski Irinej pozvao na mir i jedinstvo

U Božićnoj poslanici, patrijrah srpski Irinej pozvao je na mir i jedinstvo naroda i crkava, a Srbe u otadžbini i rasijanju da žive u bratskoj ljubavi, i poručio da će dok je Srba-biti i Kosova i Metohije.

Božić nam ukazuje i na svetinju ljudskog života, poziva nas na oboženje, a ne uništenje, na služenje životu. Ne samo biološkom, već i vječnom, poručio je patrijarh Irinej. Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je da Srbija mora da učini sve da srpski Kosmet opstane, iako joj okolnosti nisu naklonjene i naglasio da je Kosovo srpska sveta zemlja, srpski Jerusalim, ali, nažalost, i srpska golgota.
"Ali, moramo da znamo da posle golgote dolazi vaskrsenje", poručio je patrijarh Irinej.

On je istakao da je Srbija učinila mnogo da sačuva srpske svetinje na Kosmetu i dodao da je stalna obaveza svih da to čine u svakoj prilici.

"Razgovarao sam sa mnogima koji dolaze iz država koje su priznale Kosovo, čime su pristali da naše svetinje postanu albanske. U privatnom razgovoru oni uglavnom priznaju da dobro vide situaciju u pokrajini. Oni koji su tamo bili u različitim ulogama sa jednim mišljenjem su došli, a sa drugim se vratili", rekao je patrijarh Irinej za božićni broj "Večernjih novosti".

On je dodao da je nekim od ambasadora prenio da ne može da zamisli da Pećka patrijaršija - istorijska rezidencija srpskog patrijarha, bude u stranoj državi.

"Kosovo je mesto gde je stvarana istorija, mesto naših svetinja. Gde god mrdnete tamo je srpska crkva, bilo da zaista postoji ili je u ruševinama ili po imenu. Malo je zemalja u svetu i krajeva koji su imali toliko svetinja koliko je Kosovo imalo", rekao je patrijarh Irinej.

Govoreći o odnosima sa katoličkom crkvom, patrijarh srpski je naveo da je pojava pape Franje unijela nove odnose Rima sa pravoslavljem.

"Nažalost, naš odnos sa Rimom umnogome kvare naše komšije događajima koje dobro pamtimo i koji, nažalost, predstavljaju tragediju i hrvatskog i srpskog naroda. To su okolnosti u kojima su Srbi podneli ogromne žrtve od braće hrišćana. I danas smo svedoci nemilih pojava koje ne služe našem zbližavanju, što je volja Božija i naša želja, već stoji kao velika prepreka", naglasio je patrijarh Irinej.

Prema njegovim riječima, papa Franjo dobro uviđa odnose i zato je formirao komisiju o ulozi Alojzija Stepinca, koja razgovara sa komisijom Srpske pravoslavne crkve.

"Preko naših komisija pružamo nepobitne istorijske činjenice. Njihova je stvar koliko će to uvažiti i koliko će prihvatiti. Bez obzira na to, ovi argumenti će ostati. Naša želja je da ne oklevetamo bilo koga, već da iznesemo istorijske dokaze koji govore `za` i `protiv` onoga što Vatikan želi da učini od Stepinca", rekao je patrijarh Irinej.

On je ukazao na to da složenost odnosa predstavlja veliki teret, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već i za srpski narod.

"Za vreme Drugog svetskog rata više od milion Srba, nevinog naroda, stradalo je samo zato što su bili Srbi i pravoslavni. Slično se ponovilo i krajem prošlog veka", naglasio je patrijarh srpski Irinej.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).