Ulogujte se

Skupština samoproglašenog Kosova danas o hapšenju Haradinaja

Skupština samoproglašenog Kosova danas će na vanrednoj sjednici razmotriti situaciju nakon pritvaranja lidera Alijanse za budućnost Kosova, Ramuša Haradinaja.Osim toga, kako se navodi, oni će od Vlade zatražiti konkretne mjere za oslobađanje Haradinaja i za sprečavanje daljih hapšenja lidera i građana Kosova na osnovu optužnica iz Srbije.

Šef poslaničke grupe ABK, Palj Ljekaj je za prištinske medije izjavio da će ABK, kao inicijator za održavanje vanredne sjednice, predložiti posebnu rezoluciju ili deklaraciju u kojoj će se zahtijevati i prekid dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom, u čemu posreduje Evropska unija.

Od Vlade će se zahtijevati pritisak od EU na Beograd da povuče sve optužnice protiv lidera i građana Kosova, podignute od 1999. godine.

Odbrana Ramuša Haradinaja je objavila da će se u četvrtak, u 11 časova, u sudu u Francuskoj održati ročište na kojem će se razmotriti zahtejv za privremeno puštanje Haradinaja na slobodu.

Ramuš Haradinaj je uhapšen prošle srijede, po nalogu Srbije za hapšenje iz 2006. godine, zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima.

Sud u Francuskoj je u četvrtak odlučio da Haradinaj ostane u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtjev za ekstradiciju.

Haradinaj je još jednom, 2015. godine, bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je poslije nekoliko dana oslobođen.

Potjernicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vrijeme kada je bio jedan od komandanata OVK.

Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).