Ulogujte se

Zelenski će pokrenuti proces raspuštanja parlamenta

Novoizabrani predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski pokrenuće proces raspuštanja ukrajinskog parlamenta, izjavio je pomoćnik ukrajinskog predsjednika Dmitrij Razumkov.

On je rekao da će Zelenski pokrenuti raspuštanje Vrhovne rade, jer postoji nekoliko uslova za to, prije svega nedostatak koalicije u parlamentu.

- Prema mom mišljenju, ne postoji koalicija, jer dvije koalicione frakcije nemaju 226 poslanika - istakao je Razumkov za televiziju "Јedan plus jedan".

Tim Zelenskog ranije je objavio video-snimak u kojem poziva na raspuštanje parlamenta.

Zelenski je tokom kampanje pomenuo mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, a redovni izbori su planirani za kraj oktobra ove godine, podsjetio je TASS.

Inauguracija Zelenskog održaće se u ponedjeljak, 20. maja.

U skladu sa ukrajinskim Ustavom, predsjednik može da raspusti parlament i pozove na vanredne izbore najkasnije šest mjeseci prije planiranih izbora, u ovom slučaju ne kasnije od 27. maja.

Trenutni predsjednik ukrajinskog parlamenta Andrej Parubij izjavio je u više navrata da nema osnova za raspuštanje Vrhovne rade.

  • 0

U junu novo glasanje o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej tražiće od parlamenta da se još jednom izjasni o sporazumu za napušatnje Evropske unije, koji je usaglasila sa Briselom, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kako se precizira, premijerka namjerava da od poslanika traži da glasaju o sporazumu između 3. i 8. juna.

Donji dom parlamenta već je tri puta odbacio sporazum koji je Mejova postigla sa čelnicima Evropske unije, nakon što za njega nije glasao ni veliki broj Torijevaca.

Portparol vlade Džejms Slak izjavio je da je "imperativ" da Donji dom parlamenta odobri sporazum prije nego što poslanici u julu odu na ljetnju pauzu.

Za sada nije poznato na koji način Tereza Mej namjerava da ubijedi poslanike da treba da promijene mišljenje o sporazumu.

Mejova se  sinoć sastala sa liderom opozicione Laburističke partije Džeremijem Korbinom i razgovori su trajali više sati, ali ni iz jednog tabora nema informacija da li je došlo do približavanja stavova.

  • 0

Snažan potres na jugu Japana

Zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale pogodio je oblast kod južne obale Јapana, ali nije objavljeno upozorenje na cunami i nema podataka o šteti, javila je danas japanska Meteorološka agencija.

  • 0

Crvenim trgom prodefilovali Terminator, Armata, Trijumf...

U Moskvi je održana vojna parada povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom. U vojnoj paradi na Crvenom trgu učestvovalo je više od 13.000 vojnika i 132 jedinice tehnike, a u tradicionalnoj šetnji "Besmrtnog puka" učestvovali su i generali Vojske Srbije.

  • 0

Objavljen razgovor između pilota "suhoj superdžeta" i kontrolora leta

Razlog za prinudno slijetanje aviona "suhoj superdžet-100" na aerodrom Šeremetjevo bilo je otkazivanje radio-komunikacija i automatske kontrole aviona.

Televizija REN TV objavila je dešifrovane razgovore kontrolora leta sa posadom aviona koji se zapalio nakon hitnog slijetanja na Šeremetjevu.

Pilot Denis Evdokimov ocijenio je da je oštećenje aviona nakon udara groma ozbiljno, ali ne i kritično, saopštava REN TV, a prenosi portal Vesti.ru.

Posada je poslala Pan-Pan signal, što je značilo da postoji opasnost, ali da hitna pomoć nije potrebna.

- Tražimo povratak. Izgubljena je radio-veza i avion gori od udara groma - rekao je pilot.

Kontrolor leta je dozvolio povratak aviona u 18.12 časova, a minut kasnije pilot je obavijstio da je izgubljena automatska kontrola letjelice.

Posada je odlučila da sleti uz pomoć instrumenata, koristeći najčešći navigacioni sistem za avijaciju i zatražila pomoć.

U kontrolnom tornju su obavijestili pilote o brzini vjetra i dozvolili slijetanje.

Nakon što su piloti dobili instrukcije, nastaje pauza od dva minuta.

- Spasilačke službe su na pisti - rekao je kontrolor leta.

Ubrzo se avion zapalio.

Putnički avion "suhoj superdžet-100" kompanije "Aeroflot" sa 78 putnika i članova posade letio je od Moskve ka Murmansku, ali se zbog tehničkih problema poslije 28 minuta leta zapalio u pokušaju prinudnog slijetanja na Šeremetjevo.

Zvaničnici su ranije kao mogući glavni uzrok nesreće istakli udar groma u avion koji je doveo do pada sistema.

  • 0
Subscribe to this RSS feed