Ulogujte se

Prvom čovjeku Katalonije prijeti hapšenje zbog referenduma

Glavni španski državni tužilac Hose Manuel Masa ne isključuje mogućnost hapšenja predsjednika Katalonije Karlesa Pudždemona zbog insistiranja na referendumu.

Katalonija namjerava da održi referendum o nezavisnosti te španske pokrajine 1.oktobra, što Madrid smatra nelegalnim.

"Pravno gledano, mogu se ispunuti uslovi za hapšenje (Pudždemona). To je odluka koja je moguća, ali nismo razmotrili da bi trebalo da je donesemo", rekao je Masa.

Španski tužioci upozorili su da bi zvaničnici koji su uključeni u bilo kakve pripreme referenduma mogli biti optuženi za građansku neposlušnost, zloupotrebu položaja ili javnih fondova, prenosi AFP.

Masa je rekao da bi Pudždemon mogao biti uhapšen zbog zlopotrebe javnih fondova - zločin za koji je predviđena zatvorska kazna.

Tužioci su, takođe, rekli policiji da ispita i napore za promovisanje referenduma i naredili krivičnu istragu više od 700 katalonskih gradonačelnika, koji su obećali da će sarađivati u vezi sa glasanjem na referendumu.

Španska vlada proglasila je najavljeni referendum o nezavisnosti Katalonije neustavnim, a ove nedjelje Madrid je pokrenuo veliku policijsku i pravnu akciju protiv onih koji učestvuju u njegovoj organizaciji.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).