Ulogujte se

Finiš slučaja Katalonije popodne, svi čekaju!

Sjednica katalonskog parlamenta zakazana je za danas u 17.00 časova. Mnogi strahuju da bi poslanici mogli da izglasaju unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije.

Istovremeno, u Madridu će Senat razmotrati primjenu člana 155 Ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da ako taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti, a kako navode agencije, obje strane za sada stoje čvrsto pri svojim odlukama.

Potpredsjednik Katalonije Oriol Žunkeras juče je izjavio da španske vlasti nisu ostavile opcije vlastima Katalonije  nego da nastave sa proglašenjem nezavisnosti.

Španski ministar pravde Rafael Katala insistirao je na tome da proglašenje nezavisnosti "neće biti zakonski validno", iako će imati "posljedice sa kriminalističke tačke gledišta".

Prema pisanjima katalonskih medija, katalonski lider Karles Pudždemon pozvao je na hitan sastanak svog kabineta sa većim civilnim grupama i onima koji se zalažu za nezavisnost i taj sastanak se očekuje ujutru.

Kako je AP ranije prenio, Pućdžemon je juče izjavio da ne planira da se pojavi pred španskim Senatom kako bi odbranio svoje stavove o nezavosnosti Katalonije i suprotstavio se mjerama centralne vlade da raspusti regionalnu vladu.

Predsjednik parlamenta Katalonije informisao je poslanike da će Pudždemon, umjesto toga, danas prisustvovati sjednici tog parlamenta, navodi AP.

Španski mediji prenijeli su ranije da bi on mogao danas da se pojavi pred komisijom Senata, koja je zadužena da razmotri odluku premijera Mariijana Rahoja da započne proces preuzimanja nadležnosti katalonske vlade da bi je spriječio da proglasi nezavisnost.

Očekuje se da španski Senat u petak odobri mjere za raspuštanje katalonske Vlade.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).