Ulogujte se

Grčka policija blokirala 200 migranata na putu ka Makedoniji

Grčka policija u srijedu spriječila oko 200 migranata i tražilaca azila da napuste Solun i upute se ka granici sa Makedonijom u nadi da će otputovati u zemlje EU.

Desetine policajaca u opremi za suzbijanje nereda koristile su štitove kako bi zaustavile migrante u blizini centra Soluna, a put su im blokirali policijskim autobusima, prenosi AP.

Migranti, među kojima je većina iz Sirije, Iraka i Somalije, okupili su se tokom dana u Solunu, a mnogi kažu da su se odazvali pozivu, objavljenom na društvenim mrežama, na marš ka grčko-makedonskoj granici u znak protesta zbog nemogućnosti da pređu u druge evropske zemlje.

"Nemam razloga da ostanem ovdje. Ovde sam šest mjeseci... Ne mogu da radim, ne mogu ništa", rekao je američkoj agenciji Ahmed Mohamed, tražilac azila iz Sirije.

Ljudi koji su se okupili u Solunu navode da su namjeravali da oko 70 kilometara pređu pješice ka sjeveru, do pograničnog grada Idomeni, gdje se nalazio veliki izbjeglički kamp koji je uklonjen prošle godine nakon što su balkanske zemlje zatvorile popularnu migrantsku rutu ka EU.

Više od 60.000 migranata i izbjeglica koji su najprije stigli u Grčku ostali su zaglavljeni u toj zemlji, dok su neke zemlje ojačale svoje granice kako bi spriječile ilegalno pristizanje imigranata, a neke su pak odbile da prime tražioce azila kako je predviđeno planom EU o raspodjeli izbjeglica, napominje AP.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).