Ulogujte se

Seul ponudio dijalog Pjongjangu

Јužna Koreja je ponudila da održi pregovore sa Sjevernom Korejom o "pat poziciji" u vezi sa programom oružja Pjongjanga, prenijeli su južnokorejski mediji.

Poziv na pregovore uslijedio je dan nakon što je sjevernokorejski lider Kim Džong Un izjavio da je Pjongjang otvoren za pregovore, ali i to da će nastaviti sa masovnom proizvodnjom nuklearnih glava.

Korejski ministar za ujedinjenje Čo Mjong Gjon izjavio je da se o ponudi pregovora na najvišem nivou razgovaralo sa Vašingtonom, dok je održavanje zajedničkih vojnih vježbi SAD i Јužne Koreje odgođeno do završetka Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom gradu Pjongčang.

"Iskreno se radujemo direktnom razgovoru sa Pjongjangom o interesima obje strane, kao i učešću Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu", rekao je Čo.

Čo je dodao da je Vlada Јužne Koreje otvorena za razgovor sa Sjevernom Korejom, neovisno o vremenu, lokaciji i formi razgovora.

Korejski ministar je izjavio da očekuje da će se razgovori održati u pograničnom naselju Panmundžom i da će biti usredsređeni na učešće Sjeverne Koreje na Olimpijadi, ali da će se strane dotaći i drugih pitanja, uključujući denuklearizaciju Pjongjanga.

Ukoliko razgovori počnu u utorak, 9. januara, biće to prvi takav dijalog još od decembra 2015. godine.

Tenzije oko nuklearnog i balističkog programa Sjeverne Koreje rastu, usljed kršenja rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, uz ratobornu retoriku Vašingtona i Pjongjanga, koji zajedničke vojne vježbe SAD i Јužne Koreje vidi kao pripreme za rat.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).