Ulogujte se

DV: Nijemci na obje strane fronta u Siriji?

Na sjeveru Sirije, u regionu Afrina, vode se žestoke borbe između turske armije i jedinica sirijskih Kurda.

Na strani Kurda se bore i neki njemački građani, a turska vojska koristi tenkove njemačke proizvodnje, piše Dojče vele.

Operacija "Maslinova grančica", ofanziva turske vojske na položaje kurdskih Јedinica narodne odbrane u Siriji, sporna je iz više razloga, navodi DV.

S jedne strane, ona predstavlja akciju jedne države NATO o kojoj ona nije tražila saglasnost Alijanse, a kosi se i sa politikom SAD, najvažnijeg partnera u NATO, čiji su saveznici u borbi protiv terorističke Islamske države bili upravo Kurdi na sjeveru Sirije.

Trenutno se najžešće borbe vode u regionu Afrina, gdje Kurdi pružaju veoma žilav otpor. Јedno od mnogo spornih pitanja tiče se i korišćenja njemačkih tenkova u ovoj turskoj ofanzivi.

Riječ je o tenkovima Leopard 2 koje proizvodi velika fabrika oružja Kraus-Mafaj Vegman iz Minhena. Opozicija u Njemačkoj, prije svega stranka Ljevice, zbog toga žestoko negoduje. A zbog turske politike u Siriji, najpoznatija političarka te stranke Sara Vagenkneht zatražila je da se njemački vojnici povuku iz Turske. Njena stranačka koleginica Katja Kiping je izjavila da su "Rusija i NATO izdali Kurde". Ona tvrdi da u "napadačkom ratu direktno učestvuju i njemački vojnici" - riječ je o pilotima i osoblju izviđačkih aviona tipa Avaks.

Na strani sirijskih Kurda, protiv Turske se bore i mnogi pripadnici vojske Sirijskih demokratskih snaga, formirana potkraj 2015. godine. Kurdski borci iz YPG su za vrijeme rata protiv ID bili samo dio te vojske, u kojoj su i pripadnici kurdsko-turkmenske jedinice Kata ib Šams Aš-Šimal, Armija revolucionara sunitskih Arapa, plemenske paravojne formacije sunitskih Arapa i druge.

Njemački borci na strani Kurda

U svim tim jedinicama je tokom rata protiv ID bilo i nnjmačkih državljana koji su kao dobrovoljci otišli na ratište, poput istomišljenika iz Velike Britanije ili SAD. Portparol SDF Redur Selil rekao je da je dio stranih dobrovoljaca, pa tako i Nemaca, otišao u Afrin, ali nije naveo tačan broj, osim da je taj broj dvocifren.

Protekla dva dana u više njemačkih gradova održane su demonstracije Kurda koji traže da se turska ofanziva prekine. Mnogi demonstranti su nosili zastave PKK  - Radničke partije Kurdistana, koja u Njemačkoj važi kao teroristička organizacija, a policija je te zastave zaplijenila.

Mlako reagovanje Zapada

Reakcije SAD, EU i posebno zvaničnog Berlina su i dalje veoma uzdržane. Visoki političari uglavnom pozivaju i Tursku i kurdske borce da se uzdrže od nasilja, a ti pozivi ne sadrže više od uobičajenih floskula o opasnostima od širenja sukoba.

"Stav" zapadne politike je možda najbolje opisao šef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson koji je rekao da je situacija na sjeveru Sirije "vrlo teška" i da su Kurdi bitno doprinijeli borbi protiv terorista ID, "ali, s druge strane, legitiman interes Turske da štiti svoje granice i svoju bezbjednost".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).