Ulogujte se

Tilerson: Zapad neće dozvoliti da se ponovi Holokaust

Šef američke diplomatije Reks Tilerson položio je danas vijenac na Spomenik herojima Varšavskog geta.

Tilerson je obećao da Zapad neće dozvoliti da se ikada više ponove tragedije kao što je bio Holokaust.

"Podsjećam da nikada, nikada ne možemo da ostanemo ravnodušni prema zlu. Savez Zapada, stvoren tokom Drugog svjetskog rata, postavio je sebi za cilj da obezbijedi i garantuje da se nikada više takvo nešto ne desi", kazao je Tilerson.

Američki državni sekretar je na 73. godišnjicu oslobođenja najvećeg logora koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Aušvic Birkenau u kome je pobijeno najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Јevreja, kazao da je važno pamtiti šta se u vrijeme nacističkog terora odigravalo na tom mjestu nezamislivih strahota i tragedija.

"Pognimo čela i pred mnogim hrabrim djelima onih koji su štitili osuđene na smrt izlažući sebe opasnosti", podsjetio je Tilerson i na nekoliko hiljada Poljaka kojima je Izrael odao priznanje za zaštitu i sakrivanje progonjenih Јevreja.

Glavna državna komemorativna svečanost i odavanje pošte milionima žrtava Holokausta u Poljskoj počinje popodne u bivšem nacističkom logoru smrti Aušiv Birkenau na jugu Poljske, pod pokroviteljstvom i uz učešće poljskog premijera Mateuša Moravjeckog.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).